Palma

Palma stad

Palma är en stad med internationell puls, trendiga matställen, bra shopping, kultur, sevärdheter och närhet till sol och bad. Palma passar perfekt för både charterresan eller en solig weekend.

Familjevänligt75%
Stränder65%
Nattliv90%
Sevärdheter & Natur90%
Aktiviteter90%
Shopping100%

Information

Hotelltips

Palma är ett populärt resmål med ett väldigt brett utbud av hotell. Här finns allt från lyxiga och moderna hotell till lite mer charmiga och genuina. Generellt sett kostar det lite mer vid strandpromenaden och i närheten av katedralen.

palacio ca sa galesa

Palacio Ca Sa Galesa

5 stjärnor

Exklusivt hotell i ett palats från 1500-talet som har lyxrenoverats. Hotellet ligger precis intill katedralen och har en härlig takterrass, spa, gym, bastu, inomhuspool och gratis lånecyklar. Samtliga rum har bubbelbadkar.

Läs mer & Boka!

AC Gratis WiFi

boutique hotel can alomar

Boutique Hotel Can Alomar

5 stjärnor

Perfekt läge med nära till både shopping och katedral. Totalt 16 stora rum med kingsize-sängar och trevliga sittgrupper. Hotellet har även restaurang, bar, solterrass, pool, och möjlighet till bl a yoga och massage.

Läs mer & Boka!

AC Gratis WiFi

gpro valparaiso palace spa

GPRO Valparaiso Palace & Spa

5 stjärnor

Lyxhotell i vacker miljö i sydvästra Palma. Mallorcas största spa med bastu, bubbelbad, ångbad, gym, isgrotta, vitaminbar och flera pooler. Alla rum har balkong och med utsikt över staden, havet eller bergen.

Läs mer & Boka!

AC Gratis WiFi

hotel tres

Hotel Tres

4,5 stjärnor

Hotell som kombinerar komfort med elegans. Modern byggnad som ändå har lyckats behålla det mallorikanska. Från takterrassen har man en fantastisk vy över Palma och katedralen. Hotellet har även gym, pool och bastu.

Läs mer & Boka!

AC Gratis WiFi

melia palas atenea

Melia Palma Marina

4 stjärnor

Storslaget hotell precis vid strandpromenaden med utsikt över hamnen. Hotellet har solterrass med utomhuspool, fitnesscenter och ett stort spa med bastu, bubbelpool, turkiskt bad och möjlighet till olika behandlingar.

Läs mer & Boka!

AC Gratis WiFi

hm jaime iii hotel

HM Jaime III Hotel

4 stjärnor

Modernt och elegant inrett hotell på shoppinggatan Jaime III. Hotellet har gym, turkisk bad, bubbelpool, bastu och bibliotek med konstböcker. Restaurangen erbjuder frukostbuffé, lunchmeny och à la carte-middag.

Läs mer & Boka!

AC Gratis WiFi

hotel araxa

Hotel Araxa

3 stjärnor

Prisvärt hotell i Son Armadams med bara några minuters promenad till Bellverslottet eller strandpromenaden. Gym och spa med bastu, bubbelpool och massagebehandlingar. Endast för vuxna fr o m maj 2016.

Läs mer & Boka!

AC Gratis WiFi

hotel zurbaran

Hotel Zurbarán

3 stjärnor

Trevligt mindre hotell med 40 rum som ligger strandpromenaden och Palmas nattklubbar i ett lugnt bostadsområde. Hotellet har takterrass, restaurang, bar och snackbar. Samtliga rum har balkong. Frukost finns som tillval.

Läs mer & Boka!

AC Gratis WiFi

hotel abelux

Hotel Abelux

2 stjärnor

Hotell ligger i ett lugnt bostadsområde i norra delen av Palma med ca 800 meter till Plaza Espana och järnvägsstationen. Hotellet har matsal där frukosten serveras samt en lobbybar. Rummen är enkla och moderna.

Läs mer & Boka!

AC Gratis WiFi

Shopping & Marknader

Shopping i Palma

Shopping i Palma

Palma är en väldigt bra stad om man gillar shopping. I Palma finns stora varuhus och etablerade internationella kedjor, men även ett brett utbud av unika butiker med egendesignade produkter. Prisnivån är bättre än i Sverige och butikerna ligger med korta gångavstånd mellan varandra. Det finns butiker överallt i Palma, men nedan följer information om de största shoppingstråken man bör känna till innan man ger sig iväg.

Jaume III är den största shoppinggatan i Palma. Gatan har blivit mer och mer exklusiv genom åren och här hittar man många internationella märkesbutiker. Mitt på gatan Jaume III ligger varuhuset Corte Ingles. Det finns två stycken Corte Ingles i Palma och det största varuhuset ligger längre ut vid Plaza Espana. Varuhusen är kanske inte lika charmiga som många andra butiker, men här finns det mesta man kan behöva, t ex kläder i olika prisklasser, smink, parfym, matvaror, delikatesser, leksaker, m.m. Fortsätter man Jaume III österut kommer man till Passeig del Born. Passeig del Born är en vacker allé med en del butiker och flera matställen. Här är det populärt att stanna till och ta en paus från shoppingen och samla ihop nya krafter. Om man tar sig Palmas sydvästra del, så hittar man Inomhusgallerian Porto Pi. I gallerian finns det ca 50 butiker och även nöjesaktiviteter såsom bio, arkad och bowling.

Marknader är en stor del av livet på Mallorca. I Palma finns det ett antal marknader att besöka om man vill handla lokalproducerade produkter. Läs mer om några av de mest populära marknaderna nedan.

Mercat Olivar är en saluhall som ligger i strax norr om Placa Major. Saluhallen är populär hos lokalbefolkningen och här man handla färska råvaror, såsom kött, fisk, skaldjur, fågel, ost, bröd nötter, frukter och grönsaker. Utbudet är av hög kvalité och mycket är producerat lokalt. Mercat Olivar har öppet måndag-lördag kl 07:00-14:30.

En annan populär saluhall är Mercat de Santa Catalina. Som namnet antyder ligger den i stadsdelen Santa Catalina. Den är lite mindre än Mercat Olivar, men har ock så ett brett utbud med färska råvaror och andra produkter.

Mercat Artesanal är en hantverksmarknad som hålls på Placa Major. Här kan man hitta handgjorda lokala produkter från Mallorca. Under högsäsong hålls marknaden dagligen mellan 10:00-14:00. Under övrigt tid hålls den mellan 2-4 dagar/veckan (alltid fredag och lördag).

Marknaden i Pere Garau är böndernas marknad och den hålls på Placa Pere Garau som ligger i östra delen av Palma. Marknaden är Palmas äldsta och hit kommer främst bönder från ön med kött, frukt och grönsaker, men det brukar även finnas kläder, skor och blommor. Det är även vanligt att bönderna tar med levande fåglar till försäljning.

Det finns även en del lite mindre marknader. Ett exempel är blomstermarknaden Rambla. Den hålls vid Passieg de la Rambla, måndag till lördag. En annan mindre marknad är Mercat Ecologic. Det är en marknad med endast ekologiska produkter som hålls på lördagar vid Placa del Bisbe Berenguer de Palou.

Om man vill gå på loppmarknad, så finns det två stycken lite större att välja på i Palma. Båda marknaderna hålls på lördagar. Den ena hittar man på Avinguda Gabriel Alomar i Villalonga och en andra hittar man i Son Fuster som är ett stort industriområde i utkanten av Palma.

Sevärdheter

Cathedral de Palma

Cathedral de Palma

Cathedral de Palma (även kallad La Seu) är ett av de största turistmålen på Mallorca. Den gotiska katedralen är en pampig byggnad i Palmas hamnområde som är synlig från stora delar av staden. Byggnaden är 121 m lång, 55 m bred och 44 m hög. Katedralen började byggas 1230 av Jakob I och tog nästan 400 år att färdigställa. Det är en imponerande katedral med många fina detaljer och väl värt ett besök. Det går regelbundna rundturer inne i kyrkan. Om man går in i kyrkan bör man inte var för lättklädd, eftersom det är en religiös byggnad.

Framför katedralen ligger Parc de la Mar. I denna lite större park finns en konstgjord sjö, palmer och moderna konstverk. Här kan man promenera runt eller ta en fika på något av kaféerna som finns i parken.

Bakom katedralen ligger gamla stan med sina smågator och gränder. I gamla stan finns Museo de Mallorca. Museet är väldigt populärt och här kan man lära sig mycket om Mallorca. Mallorca har huserat många folkslag och har en intensiv historia. Här finns t ex kvarlämningar från bronsålder, målningar från 1300-talet och framåt, statyer, arabiska smycken och mycket mera.

Intill museet ligger de Arabiska baden (Banys Arabs). Baden är en kvarleva från 900-talet då Morerna kontrollerade Mallorca. Här rann hett vatten i golvet och steg i form av varm vattenånga. Rummet bärs upp av 12 kolonner och ljus släpps in genom taket. Om man vill koppla av så kan man gå vidare till innergården som är vacker och rogivande. Innegården är en oas med vackra blommor, citronträd, buskar, palmer, m.m.

Castell de Bellver

Castell de Bellver

Castell de Bellver är en vacker fästning som ligger högt upp med utsikt över hela Palmabukten. Fästningen byggdes på 1300-talet av Jaime II och syftet var då att försvara staden. Under åren har dock fästningen används som fängelse och både hem och sommarresidens för flera kungar. Nu ägs fästningen av staten och är ett av Palmas populäraste turistmål. Intill fästningen finns även Mallorcas historiska museum och en konsertsal. Fästningen ligger i västra delen av Palma och man kan ta sig hit med bil eller sightseeingbussar. Det går även att promenera, men då får man vara beredd på att det kan vara lite utmanande att ta sig upp till fästningen.

Museet Es Baluard är ett konstmuseum som öppnades 2004. För den som gillar konst och kultur är detta museum ett måste. Inriktningen är modern och samtida konst och här hittar man verk från bl a Picasso och Miro. Man har främst samlat verk från början av 1900-talet och framåt från konstnärer som har direkt eller indirekt anknytning till Balearerna. Utställningen består av bl a målningar, teckningar och keramik. Museet ligger i en gammal fästning som tidigare var en del av del av den mur som omgav staden på 1600-talet. I byggnaden finns även en restaurang med bra mat och vacker utsikt över Palmabukten. På Es Baluard’s hemsida kan man läsa mer om aktuella utställningar.

Placa Major

Placa Major

I Palma finns det två torg som lite extra intressanta att besöka. Det är Placa Major och Placa Cort. Placa Major ligger mitt i centrum och är Palmas stora torg. Torget omges av färgglada byggnader och fungerade förr som fisk- och grönsaksmarknad, men nu är det uteserveringar och butiker som dominerar utbudet. På torget finns det även ofta musiker som skapar en trevlig atmosfär. Placa Cort är ett mindre torg som ligger ungefär 400 m sydöst om Placa Major. Torget är väldigt vackert och här finns många kaféer och butiker samt Palmas vackra stadshus.

Passeig des Born är en vacker allé och Palmas kanske mest kända promenadstråk. Promenadstråket sträcker sig från Placa de la Reina vid katedralen till Placa Rei Joan Carles I. Ingången vaktas av två sfinxer och längs med stråket finns skulpturer av Manolo Valdes. Vid promenadstråket finns Mallorcas turistbyrå samt gott om shopping och kaféer. Många besöker Passeig des Born för att få lite skugga och koppla av mellan olika stadsaktiviteter.

Aktiviteter

I Palma finns det röda sightseeingbussar som åker runt mellan olika turistattraktioner. Bussarna stannar vid Catedral de Palma, Castell de Bellver och 14 andra ställen. Man köper en biljett som är giltig i 24 timmar och sedan kan man hoppa av och på bussarna som man vill. Bussarna går med ca 15-25 min mellanrum, så man behöver aldrig vänta länge. På bussen finns det även hörlurar så man kan få en guidad tur. Priset för en 24 timmar-biljett är 17,00 € för vuxna och 8,50 € för barn (8-15 år). Läs mer om rundturen på City Sightseeing hemsida!

Bussarna är väldigt populära, men det finns även många andra sorters guidade turer runtom Palma. Det finns t ex traditionella rundturer där man går runt med en guide. Sedan finns det cykelturer och på senare tid har det även blivit populärt att man åker runt med Segways. Man kan förstås även hyra cykel eller Segway själv och åka runt utan guide om man föredrar det. Om ekonomin tillåter finns det möjlighet att få en helikoptertur över staden.

Trätåget mellan Palma och Soller

Trätåget mellan Palma och Soller

En trevlig dagsutflykt kan vara att ta det gamla trätåget till Soller. Järnvägen till Soller byggdes redan 1912 för att kunna transportera apelsiner från bergssluttningarna i Soller till Palma. Nu används det gamla charmiga tågen främst av turister, men även av den bofasta befolkningen. Resan tar ca 1 timmer och ger fina vyer över landsbygden, bergen och havet. Under resan åker man genom 13 tunnlar och över ett antal broar och akvedukter. Tåget stannar halvvägs vid en stad som heter Bunyola. I Bunyola finns fabriken Tunel där man tillverkar en populär örtbaserad likör, vilket kan vara värt ett stopp. När man kommer till Soller kan man ta en spårvagn till Port de Soller som tar ca 20 min. Port de Soller en vacker liten stad vid havet med sandstrand och mysiga kaféer och restauranger. Under högsäsong avgår tåget sex gånger om dagen från Palma och priset för en tur och retur-resa, inklusive spårvagn, ligger på 30 €. Tåget utgår från Plaza de España och tidtabeller hittar man på Trendesoller.com.

I Palma finns även många andra dagsutflykter att välja på. Man kan självklart åka själv med egen bil eller använda kollektivtrafiken, men det finns många företag som arrangerar färdigpaketerade utflykter som kan vara smidiga att åka ut på. Nedan följer några exempel på dagsutflykter.

  • Drakgrottorna – gigantiska droppstensgrottor
  • Vandringsturer i bergskedjan Tramuntana
  • Formentor – utsiktsplats i nordvästra spetsen av ön
  • Guidade rundturer i Valdemossa eller Soller
  • Båtturer i Palmabukten med katamaran, segelbåt eller snabb motorbåt.

I området kring Palma finns totalt sju stycken golfbanor. 5 km nordväst om Palma ligger tre stycken golfbanor. Det är Son Muntaner, Golf Son Vida och Golf Son Quint. Om man är beredd att åka lite längre, kan man åka ca 15 km norrut till Golf Son Termens eller 15 km österut till golfbanorna Golf Puntiró och Golf Son Gual. I Illetas, ca 10 km sydväst om Palma, finns även golfbanan Real golf de Bendinat (läs mer i guide om Cala Mayor och Illetas).

Golf Son Vida

Golf Son Vida

Golf Son Vida byggdes 1964 och är Mallorcas äldsta och mest prestigefyllda golfbana. 1990 och 1994 spelades Europatouren på banan. 2001 valde man att renovera banan och göra den mer modern. Banan är kuperad och ligger i ett fint landskap med utsikt över Palmabukten. De första nio hålen ligger i lite tätare vegetation, medans de sista nio ligger i ett mera öppet landskap. Hålen är inte så långa, men fairways är smala och greenerna små, så det gäller att ha ordning på siktet för att få en bra score.

Golf Son Muntaner ligger i ett vackert landskap med sjöar, vackra träd och gröna kullar. Banan anses vara en av de vackraste golfbanorna på ön. Hålen är noggrant genomtänkta med strategiskt utplacerade bunkar och vattenhål som kräver precision i slagen. Greenerna är medelstora och inte inte lika utmanande som de andra delarna av banan. Totalt sätt är det en väl balanserad bana som passar de flesta golfare.

Golf Son Quint öppnade 2009 och är Mallorcas nyaste bana. Banan är mindre kuperad och mer öppen än sina grannar Son Vida och Son Muntaner. Banan passar extra bra nybörjare, men även låghandikappare kan hitta utmaningar med banan. På området finns en 9 håls ”pay and play”-bana där man kan öva på sitt närspel.

Golf Son Termens ligger norr om Palma vid foten av bergskedjan Tramuntana. Banan öppnade 1998 och är känd för att vara i utmärkt skick. Hålen är relativt korta och utmaningen ligger istället i att bemästra den kuperade terrängen. Banan ligger i ett vackert landskap vid bergen och utsikt över Palmabukten. Många utslagsplatser ligger högt upp med inspirerande utsikt över hålen. Man bör tänka på att terrängen kan vara en fysisk utmaning och det kan vara klokt att hyra en golfbil.

Liknande Resmål

Illetas
Cala Mayor & Illetas

Exklusiva resmål med närhet till både sandstränder och Palma stad.

Familjevänligt75%
Stränder80%
Nattliv80%
Sevärdheter & Natur70%
Aktiviteter60%
Shopping80%
Playa de Palma
Playa de Palma

Tyskinfluerat resmål med 5 km sandstrand, aktivt nattliv och närhet till Palma stad.

Familjevänligt80%
Stränder90%
Nattliv85%
Sevärdheter & Natur50%
Aktiviteter85%
Shopping70%
Santa Ponsa
Santa Ponsa

Resmål med internationell prägel, vacker sandstrand och närhet till bergen.

Familjevänligt80%
Stränder85%
Nattliv70%
Sevärdheter & Natur80%
Aktiviteter85%
Shopping70%

Bokningsguider