vik på mallorca

Fakta om Mallorca

Mallorca tillhör Spanien och är den största ön i ögruppen Balearerna. Balearerna består även av Menorca och Ibiza. Mallorca ligger öster om Iberiska halvön och har en area på 3 640 km² (Gotland har en area på 3 140 km²). Antalet invånare på ön är ca 860 000. Huvudstaden är Palma med ca 375 000 invånare.

mallorca flagga

Områden

Palma

Palma är en internationell stad som har det mesta. I Palma kan man njuta av arkitekturen och de historiska byggnaderna, speciellt i La Calatrava, katedralområdet. Här hittar man även ett bra shoppingutbud med allt från stora klädkedjor till designermärken. Här finns gallerier, kulturella arrangemang och ett stort utbud av gourmetrestauranger, barer och klubbar. I Palma finns allt på gångavstånd och man slipper vara beroende av bil. Läs mer om Palma!

Sydväst

Den sydvästra delen är en av de populäraste. Här finns det både trendiga och mysiga stränder, restauranger, barer och kaféer samt bra kommunikation och närhet till Palma. Passar den aktiva besökaren och är en välbesökt destination av svenskar genom åren. Populära orter är Magaluf, Palma Nova, Puerto de Andratx, Portals och Santa Ponsa.

Väst/Nordväst

Den västra/nordvästra delen av ön erbjuder fantastiska vyer mot bergen. Här finns eleganta villor och byhus i sten. Sommarklimat är mildare och det regnar lite mer än på andra delar av ön. Klimatet lämpar för odling och här kan man hitta stora oliv- och apelsinodlingar. Populära orter är Sollér, Puerto de Sollér, Deia och Valdemossa.

Norr

Norra delen är berömd för sina vackra långgrunda stränder. Område är perfekt för familjesemestern med sol, bad och all-inclusive. Men det finns också många historiska byggnader, sevärdheter och ett brett utbud av diverse aktiviteter. Dessutom finns ett naturreservat som kallas Albufera. Det är den största våtmarken på Balearerna, med omkring 200 olika typer av fåglar. Populära orter är Alcudia, Pollensa, Puerto Pollensa, Can Picafort och Formentor.

Öst

Östra kusten har ett varierande landskap med berg, höga klippor, sandstränder och små vikar samt stora fält och åkermarker. Detta är ett av de mest idylliska områdena på Mallorca och stora delar av detta område har förblivit orörda av turismen. Här erbjuds friluftsliv, golf, segling, dykning, havsfiske, cykling, ridning och vandring. Populära orter är Cala Millor, Cala BonaCala Ratjada, Cala D’Or och Monacor.

Söder

Några av öns bästa stränder ligger i den södra delen av Mallorca. Här finns kilometerlånga vita sandstränder och vackra små vikar. Flera vikar är omgivna av naturreservat och väldigt få turister hittar hit. Naturreservaten är utmärkta områden om man gillar att vandra eller studera fåglar och natur. Populära orter är Es Trenc, Campos och Colonia de Sant Jordi.

Centralt

De centrala delarna av ön hör till de minst exploaterade och landskapet är platt. Mycket av marken är jordbruksmark där det odlas vindruvor för vinproduktion. Området passar dem som vill ha ett traditionellt liv, men inte alltför långt bort från Palma. Populära orter är Inca, Santa Maria, Binissalem och Sineu.

Du kan se mer på vår karta över Mallorca.

Allmänt

Paella är vanligt på Mallorca

Paella är vanligt på Mallorca

Mallorca är ett populärt resmål och besöks varje år av ca 10 miljoner människor. Av dessa 10 miljoner är ca 750 000 nordbor. Svenskar började åka på charterresor till Mallorca redan 1955, men på senare år har men på senare år har charterstämpeln börjats suddats ut och Mallorca har blivit ett resmål för alla olika sorters semestrar.

Resa till Mallorca

Mallorca är ett resmål där många fortfarande väljer att boka en charterresa, vilket är ett prisvärt och tryggt alternativ. På senare år har det även blivit vanligt att man bokar flyg och hotell separat. Det ger mer valfrihet för den som vill ha en lite mer unik semester. Direktflyget till Mallorca tar ca 3,5 timmar. Oavsett metod, finns det mycket att tänka på. Vi har därför sammanställt en guide med nyttiga tips och tjänster man kan använda sig av när man ska boka resan.

Flygplats

Mallorcas flygplats heter Son San Joan . Den ligger 8 km öster om Palma som har förkortningen PMI. Det är Spaniens tredje största flygplats och under sommarmånaderna är det en av de mest trafikerade flygplatserna i Europa.

Det finns ingen tågförbindelse mellan flygplatsen och Palma, utan man får välja mellan bil och buss. Terminalen är indelad i fyra hallar (A, B, C och D) och utanför ankomsthallen (utgång D) finns det taxibilar och bussar. Busslinje 1 går till Palma centrum. Inne i ankomsthallen kan man beställa eller hämta ut förbokade hyrbilar.

Pengar & Valuta

Valutan i Spanien och på Mallorca är Euro. De flesta restauranger och affärer tar kreditkort och det finns gott om uttagsautomater på ön. Växlingskontoren har ofta öppet hela dagen och kvällen, sju dagar i veckan under högsäsong. Banker är vanligtvis öppna 09.00–14.00 måndag till fredag. Under högsäsong kan även bankerna vara öppna på lördagar mellan 09.00–13 .00.

Prisnivån på Mallorca är något lägre än i Sverige, men i de ”värsta” turistområdena kan förstås priserna trissas upp en del.

Dricks är inget man måste ge, men det är vanligt att man avrundar uppåt eller lägger på ca 5-10% om man är nöjd med maten eller servicen.

Språk & Religion

Katalanska är det officiella språket. Det skiljer sig dock mycket från den katalanska som talas i Katalonien och Valencia. Språket benämns som ”Mallorquin” eller ”Balear” och språket är influerat av spanska, franska och arabiska men det låter inte som något av dem. Nästan alla kan även kastilianska/spanska och de flesta pratar dessutom engelska -speciellt de yngre.

En klart majoritet av invånarna på Mallorca är katoliker. Sedan finns det minoriteter av muslimer och protestanter.

Telefoni & Internet

Att ringa med sitt vanliga, svenska mobilabonnemang utomlands kallas för roaming. De svenska teleoperatörerna har roamingavtal med Spanien, vilket betyder att man kan använda sin mobil på samma sätt som hemma. Priset utomlands beror på vilket abonnemang man har, men EU har infört en maxavgift på ca 2 kr/min för samtal och 70 öre för ett SMS. Om man ska ringa till Sverige, behöver man först slå +46 och om man ska ringa till Spanien/Mallorca så slår man +34. Larmnumret på Mallorca är samma som i Sverige och EU, dvs 112.

Hotell brukar erbjuda internet/WiFi gratis eller mot ett mindre tillägg. Det finns även relativt många internetcaféer på ön. Sedan kan man förstås även surfa genom mobilen. Ett tips är att ta reda på hur det fungerar innan man åker, så man inte får en hög räkning när man kommer hem.

El

El är 220 V (samma som i Sverige). Adapter behövs inte.

Sjukvård & Apotek


Sjukvårdenpå Mallorca håller hög standard och de flesta sjukhusen erbjuder översättning för utlänningar. Mallorcas största sjukhus är det nya (2011) Son Espases strax utanför Palma. Det är regionsjukhus för Balearerna och erbjuder högspecialiserad vård. Det finns även lokala vårdcentraler och privata klinker med internationella läkare dit turister kan vända sig.

Apotek finns över hela ön och de är vanligtvis öppna mellan 09.00-14.00 och 17.00-20.00.

Brottslighet


Mallorca har låg brottslighet och är ett av de säkraste platserna i Spanien. Men på turistorter bör man ändå alltid vara på sin vakt mot ficktjuvar. Lämna det mest värdefulla på hotellet och ha pengarna och värdesakerna väl skyddade.

Konsulat

I Palma finns det ett svenskt konsulat. Konsulatet ligger på adressen San Jaime 7, 70712 Palma. De har öppet kl 10:00-13:00 under vardagar. Svenska ambassaden finns i Madrid.

Ta sig runt

Spårvagn i Puerto de Soller

Spårvagn i Puerto de Soller

Hyrbil

Att hyra bil är något som verkligen rekommenderas. På Mallorca finns det mycket att utforska och att ha tillgång till en egen bil ger väldigt stor frihet. Mallorca är bara lite större än Gotland, så man hinner med många stopp på en dag. En dags hyra kostar från ca 100 € och en vecka från ca 300 €. Läs gärna vår bokningsguide innan ni hyr bil. I guiden hittar ni tips om bra bokningstjänster och uthyrningsföretag samt lite praktisk information om biluthyrning på Mallorca.

Taxi

Taxiresor fungerar bra på Mallorca. De finns inga större problem med att man lurar turister och priset är ok. Det går ofta att få tag på en taxibil direkt på gatan. Man kan även beställa via hotellet från receptionen, men då brukar det tillkomma en framkörningsavgift. Om man åker inom orten använder chaufförerna taxametern, men om du ska åka till en annan ort bör du be om ett fast pris innan resan börjar. Taxichaufförerna ska ha en prislista i bilen som de måste följa.

Taxitransfer

Det brukar inte vara några problem att få en taxi på flygplatsen, men om man vill vara på säkra sidan, kan man boka en taxitransfer. Priset på en resa över ön, från flygplatsen till Alcudia på 70 km, kostar ca 70 €. Några andra exempel på andra resmål är Magaluf som kostar 40 €, Soller 55 € och Playa de Palma 20 €. Om man är ett större sällskap, kan man spara mycket per person genom att boka en minivan eller minibuss. Taxitransfer kan t ex bokas hos Taxi PMI eller Mallorca Taxi.

Kollektivtrafik


På Mallorca finns det en järnväg som går mellan Palma och Inca. Från Inca går sedan järnvägen vidare till antingen Sa Pobla eller Manacor, men det finns ingen tågförbindelse till flygplatsen.

I Palma finns det en tunnelbana. Tunnelbanan invigdes 2007, men projektet har hela tiden kantats av problem och den används inte så flitigt av varken ortsbefolkningen eller turisterna.

Det vanligaste är istället att man åker buss och det går bussar över i stort sett hela Mallorca. Bussarna går relativt ofta på dagarna, men man bör ändå hålla kolla på tidtabellerna, så man inte råkar ut för en överraskning. Det finns även en del nattbussar, men man kan inte räkna med att kunna åka buss nattid.

De flesta busslinjer utgår från tåg- & busstationen vid Plaça de España i Palma. Stationen ligger under marknivå och syns inte så enkelt. Man behöver ta rulltrapporna ner för att nå biljettautomater och infotavlor. Sedan behöver man ta ytterligare en trappa ner för att nå själva bussgaraget.

Man kan köpa bussbiljetter på stationen eller direkt av busschauffören, men tänk på att de inte tar kort på bussen, så se till att ha så jämna pengar som möjligt. Det är förstås prisvärt att åka buss. Här följer några prisexempel för 2015: Palma-Alcúdia 5,30 € (Linje 351), Palma-Sóller 3,90 € (Linje 210) och Palma-Magaluf 3,10 € (Linje 104). Priser och tidtabeller för buss och tåg hittar man på TIB hemsida.

Om man ska resa lokalt i Palma så drivs den trafiken av EMT. På EMT hemsida hittar man tidtabeller och priser för lokala bussresor eller resor med tunnelbanan.

Det finns även ett tåg som går från Palma till Puerto de Sóller. Det är ett gammalt tåg med trävagnar vilket är populärt för många turister, eftersom man kan njuta av vacker natur längs vägen.

Cykel

Ett annat alternativ om man vill utforska närområdet snabbt, är att hyra en cykel. Hyra cykel kan man göra lite överallt. Det finns allt från enklare turistcyklar till avancerade tävlingscyklar. Om man bara ska hyra cykel en eller två dagar, brukar det aldrig vara något problem att få tag på en cykel. Om man däremot vill hyra cykeln i en vecka eller längre, kan det vara klokt att boka innan resan. Speciellt om man har tänkt åka under april-maj eller september-oktober, eftersom det är högsäsong för cykelresor då.

Uber

Uber är inte tillåtet i Spanien och finns inte som ett alternativ på Mallorca.

Väder & Klimat

Solig strand i Alcudia

Solig strand i Alcudia

Mallorca har över 300 soldagar per år! Ön har ett medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar. Vindarna kommer vanligtvis från nordväst, vilket medför att områdena i sydost vanligtvis blir torrare och varmare. Mest nederbörd har man i bergen och den nordvästra delen av ön. Nere vid kusten är det mest sol och man räkna med ca 300 soldagar om året. Mallorca drabbas ibland av den afrikanska vinden Sirocco, som kan medföra att temperaturerna stiger till 40 °C på den södra kusten.

Årstider:

 • På sommaren är det mycket sol, låg nederbörd och torrt. Embat, en lokal vind, blåser ofta in svalare luft från havet under sommaren och ger behövlig svalka.
 • Under hösten är det fortsatt relativt varmt och det går fortfarande bra att bada i havet. Hösten är den årstiden med mest nederbörd, men det regnar sällan under längre perioder.
 • Vintern är mild och det är väldigt ovanligt med minusgrader i låglandet. Uppe i bergen kan det komma en del snö som även ligger kvar. Dagstempraturen ligger runt 14°C och nederbörden minskar ju närmare sommaren man kommer. Eftersom Mallorca ligger långt söderut är det även ljust stora delar av dygnet. I Januari är solen uppe ca 10 timmar om dagen.
 • Under våren är det varmt och låg nederbörd. Solen är uppe ungefär lika mycket på sommaren, men havet är fortfarande kallt, vilket medför att nätterna blir svala och dagstemperaturen hålls nere något.

Medeltemperatur och nederbörd under året:

MånadDagNattVattenRegn
Januari15 °C7 °C14 °C40 mm
Februari15 °C7 °C14 °C35 mm
Mars17 °C9 °C14 °C25 mm
April19 °C11 °C15 °C27 mm
Maj22 °C14 °C17 °C23 mm
Juni26 °C18 °C22 °C9 mm
Juli29 °C20 °C25 °C4 mm
Augusti29 °C21 °C26 °C7 mm
September27 °C19 °C25 °C38 mm
Oktober23 °C16 °C22 °C55 mm
November18 °C11 °C19 °C60 mm
December16 °C9 °C16 °C46 mm

På vår sida om vädret i Mallorca hittar du mer information om de olika säsongerna.

Natur

Fermentor

Fermentor

Mallorca har mycket naturupplevelser att erbjuda. Höga berg med enastående utsikt över Medelhavet och vackra stränder är något av det man kan njuta av.

Bergskedja
Sierra de Tramuntana är Balearernas största bergskedja. Bergskedjan ligger på nordvästra Mallorca. Namnet kommer från vinden med samma namn som blåser i bergskedjans riktning. Högsta bergstoppen heter Puig Major och ligger 1 445 meter över havet. Totalt finns det 10 toppar som når över 1000 meter. De högsta topparna ligger i närheten av orten Lluc.

Bergen erbjuder ett brett utbud av vandrings- och cykelleder. Det går även att hyra bil om man vill utforska bergen och njuta av utsikten över Medelhavet. Vägarna är kurviga och på vissa ställen är det branta stup längs sidorna, så ta det försiktigt

Naturreservat
5 km söder om Port de Alcudia ligger naturreservatet Albufera. Det är en våtmark med många sällsynta fåglar och hit kommer fågelskådare från hela Europa dit för att se de specifika arterna. På området finns det gångstigar, cykelleder och fågelskådarplatser.

Naturreservatet Mondragó är ett vackert landskap som består av stränder, raviner, branta klippväggar, sanddyner och ekskog. Reservatet är beläget i sydöstra delen av ön och även här finns ett rikt fågelliv med fler än 60 olika arter. I naturreservatet finns det flera olika vandrings- och cykelleder som går genom ett varierande landskapet.

Utanför Mallorcas västra kust ligger den obebodda ön Sa Dragonera. Namnet har ön fått då silhuetten liknar en drake. Ön är 6 kilometer lång och på toppen finns det ett utsiktstorn som förr användes av försvaret. Under sommaren går båten en gång i timmen från Sant Elm.

Grottor
Cuevas del Drach (drakgrottorna) är en av Mallorcas mest besökta turistattraktion. Grottorna ligger i Porto Cristo på sydöstra Mallorca. Drakgrottorna består av fyra grottor som är sammanlänkade sinsemellan. Grottsystem har en längd på över 1, 7 km och består av 14 salar och 6 sjöar.

Cuevas del hams är droppstensgrottor som finns 1 km från Porto Cristo, vid östkusten. De upptäcktes 1905 av bonden och äventyraren Pedro Caldentey Santandreu. Idag är det Pedros sonson Pedro Jr som sköter driften. Grottan är magnifik med sina vackra droppstensformationer och väl värt ett besök.

Historia

Mallorca har en historia av invasioner, plundringar och sjöröveri. Med sitt strategiska läge i Medelhavet har ön varit attraktiv för handelsmän och sjörövare i årtusenden.

 • 4000 f.Kr – De första invånarna kom till Mallorca.
 • 122 f.Kr – Romarna erövrar Mallorca.
 • 468 e.Kr – Vandalerna erövrar Mallorca.
 • 533 e.Kr – Det Bysantinska riket erövrar Mallorca.
 • 902 e.Kr – Morerna erövrar Mallorca.
 • 1229 e.Kr – Kristna erövrar Mallorca till riket Aragonien.
 • 1348 e.Kr – Digerdöden kommer till Mallorca och tar 15 150 människors liv.
 • 1349 e.Kr – Mallorca blir införlivat i landet Aragón.
 • 1715 e.Kr – Mallorca överlämnar sig själva till Spanien.
 • 1936 e.Kr – Mallorca tas över av general Franco (Spanien).
 • 1955 e.Kr – Den första svenska charterresan ankommer till ön.
 • 1960 e.Kr – Flygplatsen Son San Joan öppnar.

Bokningsguider

flygresa
boende
hyrbil

Vad pratar man för språk på Mallorca?

På Mallorca talar man två språk, castellano (spanska) och mallorqui vilket är en lokal variant av det katalanska språket.