cala d'or marina

Cala D’or

Cala D’or ligger på Mallorcas östkust och namnet betyder ”den gyllene viken”. Orten gör verkligen skäl för sitt namn med en exklusiv marina i och fem vackra vikar där man kan sola och bada. Cala D’or är lugnt och passar både par och familjer.

Familjevänligt75%
Stränder70%
Nattliv60%
Sevärdheter & Natur80%
Aktiviteter60%
Shopping70%

Information

Cala D’or ligger på Mallorcas östkust och har ca 4 000 invånare. Orten är känd för sina många vackra vikar som skär in i den klippiga kusten. Stränderna inte lika långa och långgrunda som i söder och norr, men de finns många vikar att välja på och alla är unika med sin egen karaktär. Många vikar har tidigare varit fiskehamnar, men numera har de flesta förvandlats till småbåtshamnar.

På den östra delen av ön är vädret vanligtvis väldigt stabilt. Här får man fler soltimmar än i områdena nära bergskedjan och det är normalt torrt och varmt på sommaren.

Husen i den gamla delen av Cala D’or skiljer sig från andra delar av Mallorca. De är byggda i den klassiska Ibizastilen, dvs med vita fasader. Centrumdelen av Cala D’or har en bilfri zon där det finns ett brett utbud av butiker, restauranger, barer och caféer.

Marinan i Cala Llonga (Cala D'or)

Marinan i Cala Llonga (Cala D’or)

Cala D’or är känd för sin vackra marina i Cala Llonga. Marinan ligger väl skyddad från havet och är väldigt populär bland båtfolk. I marinan finns det gott om exklusiva båtar och jakter att titta på. Det finns även ett brett utbud av bra restauranger i marinan. Det flesta restaurangerna är specialiserade på fisk och skaldjur och maten är av hög kvalité. I marinan finns även mysiga barer och trendiga modebutiker. I centrum är maten oftast lite billigare än i marinan och utbudet är brett. Här finns det  spanska, italienska, mexikanska, indiska, kinesiska och brittiska restauranger samt snabbmat.

Nattlivet i Cala D’or är lite lugnare än på många andra orter på Mallorca, men det är inga problem att hitta barer och nattklubbar. Det mesta av nattlivet finns koncentrerat till Cala D’ors centrum och marinan nere i Cala Llonga.

Cala D’or har ett brett utbud av hotell och andra boenden. Här finns det lägenheter, villor, mindre hotell och stora hotellkomplex. Många hotellkomplex är perfekta för familjesemestern med stora poolområden, men det finns även gott om hotell som är mer anpassade för semestrande par i alla åldrar.

Marknad i Santanyi

Marknad i Santanyi

Det finns ett antal modebutiker i marinan i Cala Llonga och i centrum finns de vanliga souvenirbutikerna, apotek, matbutiker, m.m. Det finns ingen marknad på orten, utan den närmaste stora marknaden är i Santanyi som ligger ca 10 km västerut. Marknaden hålls vanligtvis på onsdagar och lördagar.

Det tar ca 1 timme att åka bil till Palma stad och ca 50 minuter till flygplatsen. Om man ska åka buss så är det linje 501 man ska välja. En enkel resa till Palma kostar 8,50 € och personer under 25 åker för halva priset. Transfer med taxi till flygplatsen kostar runt 70 €. Är man flera, så kan det löna sig att beställa en minivan eller minibuss.

Hotell i Cala D’or

Hotell i Cala D’or är ett populärt val för dem som vill utforska östkusten av Mallorca. Cala D’or är en pittoresk kuststad med kristallklart vatten, små vikar och en livlig nattlivsscen. Det finns ett brett utbud av hotell i området, från lyxiga resorts till familjevänliga hotell.

Ett av de mest populära hotellen i Cala D’or är Inturotel Cala Esmeralda. Detta lyxiga resort erbjuder en fantastisk utsikt över Medelhavet och har flera pooler, spa, fitnesscenter och en privat strand. Hotellet har också en fantastisk restaurang med en internationell meny och utsikt över havet.

För dem som söker en mer avkopplande upplevelse finns det flera boutiquehotell i Cala D’or. Ett exempel är Petit Hotel Ses Rotges, som ligger i en vacker 1800-talsvilla och har en avkopplande poolområde och en lummig trädgård. Hotellet har också en restaurang med en meny baserad på färska lokala råvaror.

Familjer som besöker Cala D’or kan hitta flera hotell med faciliteter för barnen. Ett exempel är Cala d’Or Playa Apartments, som ligger nära stranden och har en lekplats, poolområde och ett brett utbud av barnaktiviteter.

Oavsett vilken typ av hotell du väljer i Cala D’or, kan du räkna med en underbar vistelse i denna pittoreska kuststad på Mallorca.

Stränder

Namnet Cala d’Or brukar man använda för att benämna ett område på östkusten som innehåller fem vikar med sandstränder. De fem vikarna är Cala Serena, Cala Ferrera, Cala Esmeralda, Cala Gran och Cala Llonga.

Stranden Cala Gran

Stranden Cala Gran

Alla vikar är relativt små. Den största viken är Cala Gran. Sandstranden är bara 40 meter lång, men hela 100 meter djup, så man kan behöva vara beredd på att ligga en bit från vattnet. Näst störst är Gran Ferrerra. Båda de två största vikarna har ett utbud av mat och dryck samt en del mindre butiker i anslutning till sandstranden. Om man besöker de mindre stränderna behöver man tänka på att ta med eventuell mat och dryck.

Stranden S'Aramador

Stranden S’Aramador

Under högsäsong kan det ibland bli trångt på stränderna i Cala D’or. Om man vill ha lite mer utrymme på stranden kan det vara en idé att besöka orten under lågsäsong. Ett annat alternativ är att beger sig till  naturreservatet Mondrago. Här ligger stränderna S’Aramador och Cala Mondrago. Dessa två stränder är betydligt större och man slipper trängsel. Man kan ta sig till naturreservatet med cykel, bussar, egen hyrbil eller en turbåtar som går från hamnarna i området.

Sevärdheter

Klostret Sant Salvador

Klostret Sant Salvador

10 km nordväst om Cala D’or ligger klostret Sant Salvador. Klostret är byggt på en höjd som ligger 509 meter över havet och har en strålande utsikt över sydöstra Mallorca. De sista munkarna lämnade klostret 1992, men Sant Salvador är fortfarande en populär vallfartsort för pilgrimsresor. Klosterbyggnaden är en stor och vacker byggnad, men det finns även två andra imponerande landmärken på höjden. Den ena är en 35 meter hög staty med Kristus som håller ut sin högra hand i välsignelse och den andra är ett 14 meter högt stenkors.

Slottet Santueri

Slottet Santueri

På en annan närliggande höjd ligger Santueri slott. Slottet ligger ca 475 meter över havet, på toppen av en klippa och erbjuder en magnifik utsikt. Slottet byggdes redan på av romarna och sedan har det återuppbyggt av morer och kristna. Slottet kom i privat ägo 1811 och har de senaste åren restaurerats för att kunna ta emot besökare. 2014 öppnades slottet för allmänheten. Slottet består av ett torn och höga väggar mot den branta klippsidan. De inre delarna av slottet får man dock inte besöka, eftersom det finns viktiga arkeologiska fynd som man vill bevara. Man bör inte ha så höga förväntningar på själva slottet, men området är väl värt ett besök om man vill njuta av en vacker utsikt.

Aktiviteter

Det flesta aktiviteterna i Cala D’or kretsar kring vattnet. Här finns det gott om båtutflykter i olika former, t ex kvällsturer, båtar med glasbotten, badturer, segling, fiske, m.m. De flesta båtturerna utgår från marinan, så ett tips är att gå ner dit och se vad som lockar. Man kan även höra med hotellet om de har något att rekommendera.

Andra enklare vattenaktiviteter det finns gott om i området är kajakpaddling, snorkling och dykning. Aktiviteterna lämpar sig bra i Cala D’or som har en spännande kustlinje med vackra klippor och grottor.

Naturreservatet Mondrago

Naturreservatet Mondrago

Om man vill vandra eller cykla på semestern, så finns det gott om leder i områdena runtomkring naturreservatet Mondrago och Cala Santanyi som ligger söder om Cala D’or. Här finns vackra stränder och våtmarker med gott om fåglar. Vill man istället ha lite mer kuperat, så ska man röra sig mer inåt landet mot staden Felanitx. Här finns flera höjder på ca 500 meter över havet med många vackra platser och fin utsikt.

I sydöstra delen av Mallorca finns det bara en golfbana. Det är golfbanan Vall D’or som ligger 7 km norr om Cala D’or. Golfbanan byggdes 1985 och är välskött. Greenfee kostar ca 100 € och banan passar de flesta golfare. Vall D’or är en vacker bana med utsikt över Portocolom. De första nio hålen är utmanande med smala och kuperade fairways, medans de sista nio hålen är mer lättspelade i ett öppet landskap. Banan har få bunkrar och bara ett vattenhinder. Läs mer om gofbanan på Vall D’or Golf’s hemsida.

Liknande Resmål

Puerto de Soller
Puerto de Soller
Stillsamt resmål på västkusten med sol, bad, naturupplevelser och bergsutflykter.
Familjevänligt75%
Stränder75%
Nattliv60%
Sevärdheter & Natur95%
Aktiviteter90%
Shopping70%
Puerto Pollensa
Puerto Pollensa
Charmigt resmål i nordväst med fina stränder en genuin spansk atmosfär.
Familjevänligt80%
Stränder90%
Nattliv60%
Sevärdheter & Natur95%
Aktiviteter85%
Shopping65%
Cala Ratjada
Cala Ratjada & Cala Mesquida
Lugna och natursköna sommarstäder i nordost med flera vackra stränder.
Familjevänligt80%
Stränder85%
Nattliv70%
Sevärdheter & Natur85%
Aktiviteter70%
Shopping60%

Bokningsguider