Cala Millor

Cala Millor, Cala Bona & Sa Coma

Cala Millor är östkustens största turistort med en fin sandstrand och brett utbud av mat, aktiviteter och nöjen. Grannorterna Cala Bona och Sa Coma är båda lite mindre orter med något lugnare tillvaro.

Familjevänligt95%
Stränder90%
Nattliv80%
Sevärdheter & Natur75%
Aktiviteter80%
Shopping70%

Information

Cala Millor är den största turistorten på Mallorcas östkust. Orten har 8000 bofasta invånare och ett väldigt brett utbud av hotell, restauranger, barer, nattklubbar, m.m. Norr om Cala Millor ligger Cala Bona som är en gammal fiskeby och i söder ligger Sa Coma. Både Cala Bona och Sa Coma är betydligt lugnare än Cala Millor och passar bra för barnfamiljer som vill ta det lugnt och inte värdesätter ett aktivt nattliv högt. De tre orterna är relativt populära hos svenskar, men det är tyskar och i viss mån engelsmän som dominerar bland turisterna, vilket har medfört att utbudet har anpassats en del mot dessa länders turister. Om man snabbt vill utforska alla tre orter, kan man ta ett minitåg som är populärt bland turister. Tåget går hela dagarna under juni-september.

Matutbudet i Cala Millor

Matutbudet i Cala Millor är som på många andra turistorter. Utbudet består till stor del av lite enklare restauranger och snabbmat, men utbudet är stort och det går att hitta lite finare restauranger om man vill. I Sa Coma finns t ex restaurangen Es Moli Den Bou i som har en stjärna i Guide Michelin.

Fest i Cala Millor

Om man vill ut och festa på kvällen och natten så ska man vara i Cala Millor. Här finns ett brett utbud av barer och uteställen. Det är ofta en mix av olika slags semesterfirare, till skillnad från Magaluf där det är ungdomar och Alcudia där det är barnfamiljer. Cala Bona och Sa Coma har inget nattliv att tala om, utan här är det mysiga kvällar på restauranger som gäller.

Shoppingen i Cala Millor

Shoppingen i Cala Millor hittar man främst längs den bilfria delen av Passeig Cristofol Colom. Här finns det många turistbutiker med souvenirer, badkläder och badtillbehör. Men det finns även en hel del mindre klädbutiker. På fredagar finns det en populär marknad i den närliggande orten Son Servera. Son Servera ligger drygt 3 km väster om Cala Millor och på marknaden kan man t ex hitta keramik, kläder, väskor och lokalt producerad mat.

Cala Millor till Palma

För att ta sig från Cala Millor till Palma City finns det flera transportalternativ att välja mellan. Här är några av de vanligaste sätten att ta sig till Palma City från Cala Millor:

Hyrbil: En av de mest bekväma och flexibla sätten att ta sig från Cala Millor till Palma City är att hyra en bil. Det finns flera biluthyrningsföretag att välja mellan i Cala Millor, och resan tar ungefär en timme längs motorvägen.

Buss: Det finns flera bussbolag som erbjuder regelbundna bussförbindelser från Cala Millor till Palma City. Resan tar ungefär 1,5-2 timmar beroende på trafikförhållandena.

Taxi: Om du vill ha en snabb och bekväm resa till Palma City kan du ta en taxi från Cala Millor. Resan tar vanligtvis cirka 45 minuter till en timme, beroende på trafik och vägförhållanden.

Tåg: Det finns ingen direkt tågförbindelse mellan Cala Millor och Palma City, men du kan ta tåget från Manacor, som ligger cirka 20 minuters bilresa från Cala Millor. Från Manacor kan du sedan ta tåget till Palma City, vilket tar ungefär en timme.

Oavsett vilket alternativ du väljer att ta dig till Palma City, se till att planera din resa i förväg och kontrollera tidtabeller och priser för att undvika överraskningar längs vägen.

Stränder

Stranden i Cala Millor

Stranden i Cala Millor

Stranden i Cala Millor är över 1 km lång och har lockat till sig många turister genom åren. Cala Millor betyder ”den bättre viken” och stranden en absolut en av de bästa på Mallorca. Sanden är vit och finkornig och vattnet är långgrunt, vilket passar bra för barnfamiljer. Vid stranden finns det duschar, toaletter och omklädningsrum och man kan hyra solstol och parasoll om man önskar. Här finns även alla sorters vattensporter. Man kan t ex hyra trampbåt eller jet-ski, vindsurfa, draksurfa eller åka bananbåt. Bakom stranden finns det en fin strandpromenad och ett brett utbud av caféer, restauranger, barer och butiker. Strandpromenaden fortsätter sedan norrut och förbinder Cala Bona och Cala Millor med varandra.

Cala Bona har tre stränder som ligger norr om Cala Millors långa strand. De tre stränderna ligger i vikar som skyddas av konstgjorda vågbrytare. Stränderna är några hundra meter långa och består av sand och småsten. Det finns även strandsektioner med klippor och stenhällar. Generellt sett är stränderna i Cala Bona mest lämpliga för vuxna, men det finns även vissa delar för barnfamiljer med lite mer långgrunt vatten. Periodvis kan tång spolas upp på stranden, men de strandansvariga brukar vara duktiga att ta bort tången och hålla stränderna rena. Stränderna har basutbudet med toaletter, duschar, solstolar och parasoll, men det erbjuds inga vattensporter. Nära hamnen finns det dock möjlighet att åka på utflykter med dykning och snorkling. Vid strandpromenaden bakom stranden finns det många caféer, restauranger, barer och butiker att välja på.

Stranden i Sa Coma

Stranden i Sa Coma

Stranden i Sa Coma är 800 meter lång och 30 meter bred. Vattnet är klart och sanden är vit och finkornig. Stranden passar barnfamiljer med sitt långgrunda vatten och plats för lek. Här finns duschar, toaletter, omklädningsrum, solstolar och parasoller. Vid stranden erbjuds det många olika vattensporter. Man kan t ex välja mellan trampbåtar, jet-ski, vindsurfing och draksurfing. Bakom stranden finns en strandpromenad som med ett utbud av caféer, restauranger, barer och butiker. Här finns det även en del träd om man vill ta en paus från solandet och få lite skugga. Strandpromenaden är bilfri och sträcker sig till Cala Moreya i söder.

Sevärdheter

Dragrottorna i Porto Cristo

Dragrottorna i Porto Cristo

Dragrottorna, Cuevas del Drach, i Porto Cristo är de största och mest besökta grottorna på Mallorca. Grottorna har skapats genom år av erosion från havet och sedan 1935 har besökare kunnat fascinerats av grottorna. I grottorna finns det fullt av vackert belysta droppstensformationer från både tak och mark. Drakgrottorna består av totalt 4 grottor som är sammanlänkade. I dessa grottor finns det 16 salar och 6 underjordiska sjöar. Den största sjön är 40 meter bred och 9 meter djup. Den guidade turen är 1,2 km lång och tar ca 1 timme att gå. Under rundturen bjuds man på en konsert med klassisk musik vid en av sjöarna. Akustiken nere i grottorna är väldigt bra och konserten är verkligen en upplevelse. Efter konserten kan man ta en båttur på sjön om man önskar.

Inträdet i grottorna är 14,50 € för vuxna och 7,50 € för barn (upp till 12 år). Temperaturen nere i grottorna är ca 21 grader och luftfuktigheten är ca 80 %, så om man har lätt för att frysa bör man ta med en extra tröja. Man bör även veta om att det inte är tillåtet av fotografera eller filma nere i grottorna.

Drakgrottorna är ett populärt utflyktsmål och det brukar finnas många anordnade turer man kan anmäla sig till. Vill man åka själv, så finns det regionala bussar att ta. Bussarna 445 och 448 går från Cala Bona, Cala Millor och Sa Coma och stannar utför grottorna i Porto Cristo. Drakgrottorna ligger bara ca 10 km söder om Cala Millor, så en taxiresa ska inte vara speciellt dyr om man vill slippa passa busstider. Läs mer om grottorna på Cuevasdeldrach.com!

Punta de n’Amer är ett 200 hektar stort naturreservat som längst ut på halvön mellan Cala Millor och Sa Coma. Det är ett vackert naturområde som man kan besöka om man vill ta en lite längre promenad och njuta av naturen. Här finns även Castell de n’Amer som är ett vakttorn från 1600-talet. I vakttornet finns även ett mindre militärmuseum som kan vara intressant att besöka.

Aktiviteter

Hamnen i Cala Bona

Hamnen i Cala Bona

Båtutflykter på Mallorcas östkust går ofta till Cala Ratjada och Porto Cristo. Utflykterna kan pågå hela dagen och inkludera mat eller bara vara några timmar. De flesta utflykterna utgår från Cala Millors hamn, men går även att hitta i Cala Bona och Sa Coma.

Cala Millor är fullt av alla möjliga aktiviteter. Här finns det flera butiker som hyr ut cyklar för både semesterfirare och cyklister. Man kan cykla längs strandpromenaden och njuta semestern eller få mera utmanade cykling i kullarna och bergen inåt landet. I Cala Millor kan man även rida på både hästar och ponnyer, hyra segwag och utforska staden eller vandra i naturreservatet Punta de n’Amer som ligger vid vägen mot Sa Coma.

I den södra delen av Cala Millor finns Fantasy Park. Fantasy Park är ett mindre lekland med hoppborgar, klätterställningar, trampoliner och en mindre bana för elbilar. Bakom parken finns även en större gokartbana där både barn och vuxna kan åka.

Det finns många tennisbanor i området. I Cala Millor kan man spela hos YvMar Tennis Academy som ligger vid det femstjärniga hotellet Hipocamp Palace. I Sa Coma väljer de flesta att spela hos Protur Resort. Här finns det hela 28 tennisbanor för både hotellgäster och besökare.

Golf Son Servera

Golf Son Servera

Golf Son Servera ligger ca 5 km norr om Cala Millor och är Mallorcas näst äldsta bana. När banan öppnades 1967 hade den bara 9 hål, men 2011 byggde man till ytterligare 9 hål. Golf Son Servera ligger i ett vackert landskap med tallskog och utsikt över den stora bukten med Cala Bona och Cala Millor. Banan erbjuder stor variation med smala, breda, platta och ondulerade fairways. Det finns även flera vattenhinder och bunkrar att hålla koll på. Banan passar både hög- och låghandikappare. Läs mer om golfbanan på Golfsonservera.com!

Pula Golf ligger ca 5 km norr om Cala Millor och öppnade 1995. Mellan 2004 och 2005 gjordes banan om med hjälp av Jose Maria Olazabal för att kunna vara värd för tävlingar på Europatouren. Pula Golf anses av många vara den mest utmanande golfbanan på Mallorca och hålen är väldigt varierande. Det är en flack bana med vacker utsikt över berg och hav. Vid golfanläggningen ligger även den kända restaurangen S´Era de Paul. Banan passar låg- och medelhandikappare, men kan vara lite för utmanande för höghandikappare. Läs mer om golfbanan på Pulagolf.com.

Liknande Resmål

Alcudia
Alcudia
Barnfamiljernas paradis med långrunda stränder och stort utbud av hotell.
Familjevänligt100%
Stränder95%
Nattliv80%
Sevärdheter & Natur70%
Aktiviteter90%
Shopping75%
Can Picafort
Can Picafort
Lugnt resmål i Alcudiabukten med flera stora stränder med gott om plats.
Familjevänligt90%
Stränder90%
Nattliv70%
Sevärdheter & Natur65%
Aktiviteter80%
Shopping60%
Playa de Palma
Playa de Palma
Tyskinfluerat resmål med 5 km sandstrand, aktivt nattliv och närhet till Palma stad.
Familjevänligt80%
Stränder90%
Nattliv85%
Sevärdheter & Natur50%
Aktiviteter85%
Shopping70%

Bokningsguider