Cala Ratjada

Cala Ratjada & Cala Mesquida

Cala Ratjada är en charmig sommarstad med flera stränder och en fiskehamn som stadens hjärta. Cala Mesquida är en liten lugn ort med en av Mallorcas vackraste stränder.

Familjevänligt80%
Stränder85%
Nattliv70%
Sevärdheter & Natur85%
Aktiviteter70%
Shopping60%

Information

Cala Ratjada är en fiskeby där fiskehamnen är ortens hjärta. Hamnen är den näst största fiskehamnen på Mallorca och härifrån går även båtutflykter och en färja till den nordliga grannön Menorca. Vid hamnen finns det även många trevliga restauranger. Cala Ratjada är en ort som är väldigt aktiv under sommarmånaderna för att sedan näst intill gå i dvala under vintern. Cala Ratjada har länge varit ett sommarresmål och många mallorcaner har egna sommarhus i området. I Cala Ratjada går det ett vackert och populärt promenadstråk från stranden Cala Gut via hamnen och vidare till stranden Son Moll.

Promenadstråk i Cala Ratjada

Promenadstråk i Cala Ratjada

Under sommarperioden finns det ett aktivt nattliv i Cala Ratjada och ett flertal uteställen att välja på. Bolero och Physical heter två av de lite mer kända. De flesta ligger barer, restauranger och uteställen ligger i närheten av hamnen eller vid promenadstråket som går längs havet.

Orten passar bra både par och barnfamiljer som vill ha kunna kombinera sol och bad med vacker natur, utflykter och nattliv i en lugn atmosfär.

Cala Mesquida är en liten ort med endast ett fåtal hotell, restauranger, livsmedelsbutiker och turistbutiker. Det är ett av de lugnaste resmålen på Mallorca och mest känd för sin vackra strand. Landskapet runtomkring orten består av gröna kullar och små jordbruk. Orten passar par eller barnfamiljer som vill ha en lugn semester med sol, bad och fin natur.

3 km väster om Cala Ratjada ligger den lilla byn Capdepera. Capdepera är känt för sitt historiska slott (se nedan) och sin Medeltidsfestival. Medeltidsfestivalen hålls under den tredje helgen i Maj och är en av de bästa festivalerna på Mallorca. Under festivalen är det fullt med aktiviteter och folk klär ut sig i medeltida kläder. I centrum av allt firande pågår en stor marknad med massor av mat och produkter från området.

Capdepera har även en återkommande marknad som hålls varje Onsdag, året runt. Området har dessutom ytterligare två marknader som hålls veckovis. Det är marknaden i Cala Ratjada som hålls på lördagar och marknaden i Arta som hålls på tisdagar.

Stränder

Cala Mesquida strand

Cala Mesquida strand

Stranden i Cala Mesquida ligger i ett vackert naturområde. Den är 350 meter lång och sträcker sig även en bra bit inåt land i form av sanddyner. Trots att stranden ligger i en mindre bukt, så kan det ibland bli ganska vågigt om vinden ligger på från fel håll. Stranden är dock barnvänligt med gott om plats för lek och långgrunt vatten. Vid stranden finns det solstolar, parasoll, duschar, toaletter och livvakt. Om man tröttnar på att ligga och sola , kan man kan hyra trampbåt eller vindsurfingbräda och bege sig ut på vattnet. Vid stranden finns även ett dykcenter som arrangerar kurser. Bakom stranden finns en restaurang och ett par strandbarer. Det finns fri parkering i Cala Mesquida, men man får vara beredd på att gå några hundra meter till stranden.

Stranden Son Moll

Stranden Son Moll ligger sydväst om Cala Ratjadas hamn. Den är ca 150 meter lång och 50 meter bred. Sanden är vit och finkornig. Vattnet blir ganska snabbt djupt, vilket inte är idealiskt för familjer med mindre barn. Vid stranden finns det solstolar, parasoll, duschar och toaletter, men inte några vattensportsaktiviteter att tala om. Bakom stranden finns det ett flertal strandbarer och caféer med mat och dryck. Det kan vara svårt att hitta en parkering bakom stranden, men det finns hållplatser för bussar och minitåg inom 50 meter från stranden.

Cala Gat

Cala Gat är en liten strand som ligger strax nordöst om Cala Ratjadas hamn. Stranden är populär, men endast 40 meter lång och 20 meter bred, så det kan ibland bli trångt under högsäsong. Det finns solstolar att hyra på stranden, men vanligtvis finns det inte något utbud av vattensporter. Ett tips är att ta med egen snorklingsutrustning om man vill ha något att göra istället för att sola. Stranden omges av klippor och träd och bakom stranden finns det ett antal strandbarer med mat och dryck. I nära anslutning till stranden finns det även en parkeringsplats med gratis parkering.

Cala Agulla strand

Cala Agulla strand

Cala Agulla

Cala Agulla stranden ligger ca 1 km nordväst om Cala Ratjada och är omgiven av tallskog. Det är en populär strand som ligger i ett skyddat naturområde. Stranden har finkornig sand, är 500 meter lång och 50 meter bred. Vattnet är relativt långgrunt och stranden passar bra för barnfamiljer. På stranden finns det solstolar, toaletter och livvakt. Det finns trampbåtar att hyra om man vill bege sig ut på vattnet, men vanligtvis inte några andra vattensportsaktiviteter. Bakom stranden ligger en restaurang och några strandbarer. Om man åker bil till stranden, så kan man parkera nära stranden för ca 3 €.

Sevärdheter

Castell de Capdepera

Castell de Capdepera

Castell de Capdepera ligger på en höjd i den lilla byn Capdepera, endast 2,5 km väster om Cala Ratjada. Slottet byggdes av kung Jaume II runt år 1300 för att skydda folket. Tanken från början var att bönderna skulle flytta in innanför murarna där det fanns över 100 hus, men det ville inte bönderna, så det blev istället bara ett tillfälligt skydd från pirater. Trots att slottet har stått tomt långa perioder genom åren, så är det välbevarat. 1983 köpte kommunen slottet och nu kan man besöka det och lära sig mer om Mallorcas historia samt njuta av utsikten över byn, landskapet och havet. Om det är klart väder kan man även se en skymt av Menorca.

I Cala Ratjada med utsikt över hamnen ligger Casa March Gardens. Egendomen byggdes av bankiren Bartolomé March och ritades av den kände arkitekten Guillem Reynes Font i början av 1900-talet. Det är en ståtlig byggnad med en trädgård full av vackra skulpturer. Egendomen är mest känd för sina totalt 43 skulpturer, men även trädgården och huset är intressanta sevärdheter. Huset har en intressant arkitektur och i trädgården finns mängder av färgglada blommor, fontäner och oaser med dammar. Besök av Casa March Gardens måste bokas i förväg på March Foundation hemsida.

Strax utanför byn Canyamel, som ligger ca 7 km söder om Cala Ratjada, ligger Arta-grottorna. Arta-grottorna är en av de större grottorna på Mallorca och består av ett nätverk av sammanlänkade mindre grottor. I grottorna växer det droppstensformationer från golv och tak som är väldigt vackra att beskåda. Grottorna är öppna från april till november. Inträdet är 14 € för vuxna och halva priset för barn. Besöket består av en guidad rundtur som tar ca 30 minuter. Läs mer om grottorna på Cuevasdearta.com!

Aktiviteter

Vita fyren vid Punta de Capdepera

Vita fyren vid Punta de Capdepera

I nordvästra delen av Mallorca finns det mycket vacker orörd natur. Området lämpar sig väl för de som vill ut och vandra eller cykla. Populära utflyktsmål är t ex den vackra byn Capdepera med sitt gamla slott eller udden Punta de Capdepera med sin vita fyr och magnifika utsikt över Medelhavet och det närliggande landskapet. Det är även populärt att vandra eller cykla från stranden Cala Agulla i Cala Ratjada till stranden i Cala Mesquida. Sträckan är ca 2 km och går genom ett vackert grönområde.

Man hittar ett brett utbud av båtutflykter om man beger sig till hamnen i Cala Ratjada. Här kan man t ex välja mellan segelbåtar, katamaraner och motorbåtar med glasbotten. Det finns både heldagsutflykter eller kortare turer på någon enstaka timme. Från hamnen går det även en färja till Ciutadella på Menorca. Färjelinjen trafikeras alla dagar i veckan utom Tisdagar, från April till Oktober.

Capdepera Golf

Capdepera Golf ligger ca 5 km väster om Cala Ratjada och öppnades 1989. Banan passar både hög- och låghandikappare och anses vara en av den vackraste på Mallorca. Längs banan kan man blicka ut över dalen med Capdepera slott och stad. Det 15:e hålet har dessutom blivit utsedd till Mallorcas vackraste hål av Mallorca Magazine. De första 12 hålen har långa hål med breda fairways och de avslutande 6 hålen spelas i en mer kuperad terräng. Banan har även 7 sjöar som kommer i spel på ett flertal hål. Läs mer på Golfcapdepera.com.

Canyamel Golf

Canyamel Golf ligger ca 5 km söder om Cala Ratjada och öppnades 1989. Golfbanan ligger i ett vackert landskap med gamla stenmurar, gröna kullar och utsikt över havet. De första nio hålen spelas i ett kuperat landskap och de sista nio är mer platta. Canyamel är känd för sina greener som är i bästa skick. Greenerna är snabba och även ondulerade, vilket kan vara en utmaning för de flesta golfare. Golfklubben lägger stor vikt vid att spelet ska flyta på, så man ska slippa stå och vänta hela tiden och har därför infört en rekommenderad maxtid på 4 timmar och 40 minuter för en runda. Läs mer på Canyamelgolf.com.

Totalt finns det 4 st golfbanor i den nordöstra delen av Mallorca. En bit söderut ligger de två golfbanorna Golf Son Servera och Pula Golf. Läs mer om dessa två golfbanor i vår guide om Cala Millor, Cala Bona och Sa Coma.

Liknande Resmål

Puerto de Soller
Puerto de Soller
Stillsamt resmål på västkusten med sol, bad, naturupplevelser och bergsutflykter.
Familjevänligt75%
Stränder75%
Nattliv60%
Sevärdheter & Natur95%
Aktiviteter90%
Shopping70%
Puerto Pollensa
Puerto Pollensa
Charmigt resmål i nordväst med fina stränder en genuin spansk atmosfär.
Familjevänligt80%
Stränder90%
Nattliv60%
Sevärdheter & Natur95%
Aktiviteter85%
Shopping65%
Cala D'or
Cala D’Or
”Den gyllene viken” med en exklusiv marina och fem vackra vikar med sandstränder.
Familjevänligt75%
Stränder70%
Nattliv60%
Sevärdheter & Natur80%
Aktiviteter60%
Shopping70%

Bokningsguider