Ibiza

Besök Formentera, Ibiza och Menorca

Mallorca är en av fyra större öar i Balearerna – en ögrupp som tillhör Spanien. Utöver Mallorca ingår öarna Menorca, Ibiza och Formentera. Öarna ligger relativt nära varandra, och om man är på semester i Mallorca kan man ta en dagstur (eller en längre resa) till någon av de närliggande öarna.

Besök Mallorcas grannöar

Medelhavets kanske vackraste paradisöar är Mallorca och de närliggande spanska öarna Menorca, Ibiza och Formentera. Dessa turistparadis kan stoltsera med vackra sandstränder, klart vatten, höga berg, grottor, historiska byggnader, fantastisk shopping, ypperlig mat och massor av fest.

De fyra öarna har sin egen unika charm. I den här guiden dyker vi ner i Formentera, Ibiza och Menorca – vad ska man inte missa när man besöker öarna. Vi guidar dig även till hur du kan besöka öarna från Mallorca – eller hela vägen från Sverige.

Balearerna

Låt oss bekanta oss lite närmare med Mallorcas grannöar. Nedan följer kortare guider till de tre öarna och några stränder vi absolut inte tycker man ska missa om man tar en dagstur till Ibiza, Formentera eller Menorca.

Man kan besöka alla Balearernas öar med båt eller färja från Mallorca.

Formentera

Formentera är den minsta ön i Balearerna (av öarna vi lyfter fram i alla fall), men det betyder inte att den inte är värd ett besök. Det här är en liten ö med massor av personlighet. Formentera var länge känd som Ibizas lite mindre hippesyster, men på senare tid har ön fått en egen identitet som en härlig och genuin oas mitt i medelhavet.

På Formentera möts man av långa och vackra sandstränder, medelhavets klarblå vatten, spännande marknader, otroligt bra restauranger och vacker natur.

Snabbfakta om Formentera

 • Area: 82 km2
 • Storlek: Formentera är 20 km lång och 2 km bred (på sin smalaste plats)
 • Högsta punkt: 193 m (La Mola)
 • Befolkning: 12 000 personer
Formentera

Formentera

Hitta till Formenteras gömda stränder

Om man vill undslippa trendöarna Mallorca och Ibizas puls och livliga stämning ska man bege sig till Formentera och hitta en av de många gömda stränderna på ön. Här har man nämligen möjlighet att hitta en helt egen strand (eller i alla fall en något mer folktom) – om man vet var man ska leta.

Ses Platgetes

På Formenteras norra kust hittar vi tre sandstränder som går under namnet Ses Platgetes. I närheten ligger kuststaden Es Caló de Sant Agustì, känd för sin hamn, sina fiskebåtar och sina restauranger.

Stränderna är relativt små, runt 600 meter, och delas upp av steniga partier. Här kan man lägga ut sin handduk och njuta av den vackra naturen och lugnet som Formentera har att erbjuda.

Calo Des Mort

Calo Des Mort är en vik gömd mellan klippor. Här är det vindstilla och vackert – perfekt för en dag av bad och avkoppling utanför städernas puls.

El Tiborón

Mellan två av Formenteras mest kända stränder, Playa Illetes och La Savina, hittar vi stranden El Tiburón. Här har man en fantastisk utsikt över grannön Ibiza och den mindre steniga ön Es Vedrà.

Så reser du från Mallorca till Formentera

Om man vill ta en tur till Formentera från Mallorca kan man göra det med båt. Det går färjor mellan de två öarna som tar ungefär 3 och en halv timme. Det är rederiet Balearia som kör sträckan och båten avgår ett par gånger om dagen.

Så reser du till Formentera

Formentera har ingen egen flygplats. Om man ska på semester till ön är det vanligaste att man flyger till Ibizas flygplats (eller Valencia eller Barcelona) och tar en färja till Formentera.

Ibiza

Ibiza är ett riktigt turistparadis. Hit flockas festsugna ungdomar, par, barnfamiljer, äventyrare och motionärer. Detta är en relativt liten ö som rymmer riktigt mycket.

Ibiza är särskilt känt för sitt levande och pulserande nattliv. På ön finns många nattklubbar, barer och restauranger som attraherar festsugna från världens alla hörn. Det är inte ovanligt att världsartister och världskända DJ:s uppträder på ön under högsäsong.

Snabbfakta om Ibiza

 • Area: 571 km2
 • Storlek: Ibiza är 40 km lång och 20 km bred
 • Högsta punkt: 475 m (Sa Talaiassa)
 • Befolkning: 159 180 personer
Ibiza

Ibiza

Bäst stränder för familjer på Ibiza

Ibiza är för många en festö, men det är även en otrolig plats att besöka för familjesemestern. Nedan har vi listat de tre bästa stränderna för barnfamiljer på ön.

Ses Salines

Denna strand är hela 1,5 km lång – så här finns ofta gott om plats för den som vill breda ut sig eller spela strandtennis. Vattnet är ofta stilla vilket passar barn och mer oerfarna simmare.

Cala Tarida

Om man är små barn är Cala Tarida en perfekt strand att besöka. Vattnet är grunt, sanden mjuk och det finns massor av butiker i närheten.

Cala Nova

Om man vill ha en skuggig plats att slappna av på mellan baden är Cala Nova rätt strand. Stranden omringas av träd som ger svalka under de varmaste timmarna. Här finns även livvakter under högsäsong som håller koll på alla badare.

Så reser du från Mallorca till Ibiza

Det är smidigt att ta en dagstur till Ibiza om man har sin semesterbas på Mallorca. Det går flera olika färjor mellan öarna och resan tar mellan två timmar upp till 3 och en halv timme.

Rederiet Balearia kör sträckan flera gånger om dagen. Andra rederier som erbjuder färja mellan Mallorca och Ibiza är Transmediterranea och Trasmed GLE.

Så reser du till Ibiza

Ibiza har en egen flygplats. Hit reser många flygbolag från Sverige och våra nordiska grannländer. Charterresor är vanliga till ön.

Vill man semestra på Formentera tar man ofta flyget till Ibiza och sedan en färja från Ibiza till Formentera.

Menorca

Menorca är Balearernas näst största ö (efter Mallorca såklart). Den ligger längst österut av de fyra största öarna och är känd för sitt lugn och sin vackra natur. Öns huvudstad heter Mahon, en stad som är känd för sin tillverkning av gin och sin stora vackra hamn.

Snabbfakta om Menorca

 • Area: 702 km2
 • Storlek: Menorca är 53 km lång och 19 km bred (den bredaste punkten)
 • Högsta punkt: 358 m (El Toro)
 • Befolkning: 96. 620 personer
Menorca

Menorca

Menorcas bästa stränder

Menorca bjuder på bildsköna stränder med vit mjuk sand och blått medelhavsvatten. Här kan man hitta lite lugnare stränder om man verkligen vill njuta av öns otroliga naturliv.

Cala Mesquida

Cala Mesquida är en trygg strand med badvakter, toaletter och parkering nära. Hit kommer gärna barnfamiljer för att njuta av det lugna vattnet och den breda stranden. Man kan hyra parasoll och solstolar i närheten.

Caló Blanc

Caló Blanc är på många sätt Cala Mesquidas motsats. Denna steniga strand, 6 km från Sant Luís, är gömd mellan klippor. Mellan klipporna hittar man mjuk vit sand som ser nästintill orörd ut. Man kan gå längs bergspartiet och hitta en egen liten vik där man kan lägga ut sin handduk och slappna av för dagen.

Cala del Pilar

Det här är en strand som man måste kämpa lite för att besöka – men resan dit är en stor del av upplevelsen! Cala del Pilar ligger nämligen en 45 minuter promenad bort från närmaste parkeringsplats. Promenaden är dock en vacker vandringsled längs en stenig stig. Väl på plats möts man av en folktom och vacker sandstrand.

Så reser du från Mallorca till Menorca

Menorca ligger ungefär 1 till 2 timmar från Mallorca med färja. Det är enkelt att resa till ön för en dagsutflykt. Rederierna Balearia, Corsica Ferries Sardinia Ferries och Menorca Lives kör sträckan flera gånger om dagen.

Så reser du till Menorca

Menorca har en egen flygplats, så det går en rad olika flygningar från Sverige och våra grannländer direkt till ön.

Dagsturer till Menorca, Ibiza och Formentera

Castillo de Formentera

Res från Ibiza till Formentera

Befinner man sig på Ibiza kan man boka en dagstur till Formentera för att upptäcka dess stränder och städer.

Läs mer & Boka!

Cala Macarella Menorca

Res från Mallorca till Menorca

Dagsutflykt från Mallorca till Menorca med segelbåt. Åk med en guidad busstur på Menorca för att upptäcka öns alla sevärdheter.

Läs mer & Boka!

Menorca

Tur och retur från Mallorca till Menorca

Besök ön Menorca under en dag med denna tur och retur-resa med snabbfärja. Välj om du vill ta med din bil eller hyra en bil på plats.

Läs mer & Boka!