Puerto de Soller

Puerto de Soller

Puerto de Soller är ett stillsamt resmål på Mallorcas västkust där man kan kombinera sol och bad med naturupplevelser eller utflykter till närliggande pittoreska byar med massor av sevärdheter.
  • Bäst boende i Puerto de Soller: Agroturismo Muleta de Ca S’hereu –  Charmigt hotell med vacker utsikt över Soller Valley.
  • Ett måste: Upptäck Mallorca – Res med buss, spårvagn och båt för att upptäcka så mycket som möjligt av Mallorca under denna dagstur.
  • Bra att veta: Puerto de Soller är ett perfekt resmål för den som vill uppleva Mallorcas vackra natur.

Familjevänligt75%
Stränder75%
Nattliv60%
Sevärdheter & Natur95%
Aktiviteter90%
Shopping70%

Information

Puerto de Soller är ett stillsamt resmål på Mallorcas västkust. Området ligger i ett vackert landskap med Tramuntanabergen, Medelhavskusten och fruktodlingar. Eftersom Puerto de Soller ligger i väst, kan man även njuta av vackra solnedgångar på kvällen. Puerto de Soller ligger i en skyddad bukt. I bukten finns två mindre sandstränder och i den norra delen ligger en småbåtshamn med fiskebåtar och lyxiga fritidsbåtar. Vid hamnen och bakom strandpromenaden finns de flesta restaurangerna och caféerna.

Spårvagn mellan Puerto de Soller och Soller

Spårvagn mellan Puerto de Soller och Soller

Puerto de Soller är till stor del uppbyggd kring turismen och här finns det gott om hotell. Grannorten Soller ligger ca 3 km inåt landet och det är här befolkningen har bott genom historien för att söka skydd från pirater. Om man vill kan man åka en gammal spårvagn till Soller. Spårvagnen tar ca 20 minuter och utgår från hamnen. Soller är en mer genuin ort med ett aktivt folkliv och mycket sevärdheter. I Soller hålls det även en marknad på lördagar. På marknaden hittar man man mycket lokalt producerad mat och hantverk.

Många reser till Mallorcas västkust för att uppleva naturen och bege sig ut på utflykter. Naturen bjuder på många vackra vyer och det finns väldigt gott om charmiga byar med mysiga caféer, historiska byggnader och andra sevärdheter. Puerto de Soller och de kringliggande byarna har inte varit så stora turistmål genom åren. De senaste åren har dock området blivit mer och mer populärt. Mycket tack vare Sollertunneln på vägen till Palma som byggdes 1997 som innebär att man slipper åka på de krokiga bergsvägarna.

I Puerto de Soller hålls det flera festivaler under året och den mest kända är Festival Fira & Firo. Det är en stor festival som hålls den andra helgen i maj och lockar till sig många besökare. Under festivalen klär lokalbefolkningen ut sig i 1500-talskläder och spelar upp sjöslaget när man lyckades besegra pirater.

Puerto de Soller är inget resmål för festsugna ungdomar eller vuxna. Nattlivet består främst av mysiga restaurangbesök i en lugn atmosfär. Vid hamnen finns det dock tre uteställen – Saint Germain, Saint Tropez och Altamar som alla erbjuder lite mer feststämning.

Det tar ca 40 min åka bil till Palma om man åker genom Sollertunneln. Man tjänar ca 15 minuter på att ta tunneln och den kostar 4,70 € per passage. Om man ska åka buss så är det linje 210 eller 211 man ska välja. En enkel resa till Palma kostar 4,30 € och personer under 25 åker för halva priset. Transfer med taxi till flygplatsen kostar runt 55 €. Är man flera, så kan det löna sig att beställa en minivan eller minibuss. Det går även ett gammalt trätåg till Palma. Järnvägen byggdes i början av 1900-talet för att frakta apelsiner till Palma, men är numera främst en turistattraktion. Tågresan går genom 13 tunnar, flera broar och akvedukter och tar ca 1 timme.

Stränder

Stranden Es Traves

Stranden Es Traves

Den största stranden i Puerto de Soller heter Es Traves. Stranden ligger centralt intill hamnen och är 300 meter lång. Sanden är fin, men har fraktats hit från andra delar av ön, så på vissa delar av stranden tittar även småsten fram. Stranden har en ganska brant sluttning och är inte speciellt barnvänlig. Det finns trampbåtar att hyra om man vill ut på havet, men inga andra vattensportaktiviteter. Under högsäsong kan det ibland bli lite trångt på stranden. Bakom stranden går en fin strandpromenad. Längs strandpromenaden finns ett brett utbud av restauranger, kaféer, barer och butiker.

Playa d’en Repic ligger i den södra delen av Puerto de Sollers bukt. Stranden är ca 250 meter lång och 20 meter bred. Den anses ofta vara den trevligaste av de två stränderna och sanden är av bra kvalité. Stranden har en brant sluttning och botten består mestadels av småsten. Bakom stranden går en mindre strandpromenad där man kan hitta ett antal restauranger. På stranden finns det finns solstolar, parasoll och livvakter, men inga vattensportsaktiviteter.

Sevärdheter

Santuari de Lluc

Santuari de Lluc

Santuari de Lluc är ett populärt utflyktsmål som ligger ca 35 km öster om Puerto de Soller. Klostret grundades redan 1260 och ligger i en vacker omgivning i Tramuntanabergen med spektakulär utsikt. Resan dit går på längs krokiga bergsvägar och tar ca 50 min. Det går ofta bussutflykter till klostret, men om man vill åka på egen hand ska man ta buss 354. Det är ett väldigt stort kloster med många intilliggande byggnader. Hela området är som en mindre by med vackra torg och byggnader. Här finns även ett museum med religiösa historiska föremål, en souvenirbutik och en restaurang. Det finns även många vandringsleder som utgår från klosterområdet. Vill man vara i området lite längre tid, kan man t ex övernatta i en cell på klostret eller på den närliggande campingen.

Många turister besöker klostret, men det är även ett viktigt religiöst resmål. Klostret anses vara Mallorcas heligaste plats och det har anordnats katolska pilgrimsresor ända sedan 1200-talet. Det är den svarta madonnan som är det största anledningen till att man vallfärdar till klostret. Det sägs att en pojke vid namn Lluc hittade madonnan där klostret numera är byggt. Han ska ha tagit med madonnan til sin by, men sedan försvann den mystiskt tre gånger och återfanns på sin ursprungliga plats vid samtliga tillfällen. Man såg detta som ett tecken och det var anledningen till att klostret byggdes på denna plats. Klostret drivs av munkar från Heliga hjärtats order. Klostret har även en internatskola och är känd för sin gosskör som bildades för över 500 år sedan. Det är världens näst äldsta gosskör och de uppträder dagligen. Läs mer om klostret på: www.lluc.net.

Alfabias trädgårdar

Alfabias trädgårdar

Alfabias trädgårdar är en annan populär utflykt. Trädgårdarna ligger vid infarten av Sollertunneln, ca 10 km söder om Puerto de Soller. Området grundandes på 1200-talet och är en kvarleva från morernas ockupation av Mallorca. Trädgårdarna ligger vid en vattenkälla och står i ständig grönska. Det är en lugn och harmonisk miljö som man kan slappna av i. Det är en speciellt utformad trädgård med mängder av olika växter och träd som är väldigt unika för oss svenskar. Förutom trädgårdarna finns det även fruktodlingar och en rustik lantegendom på området. Entrén är 6,50 € på sommaren och 5,50 € på vintern. Barn under 10 år går in gratis. Läs mer om trädgårdarna på: Jardinesdealfabia.com.

Katedralen Sant Bartomeu

Katedralen Sant Bartomeu

Den kortaste utflykten gör man till Soller. Soller ligger 3 km inåt landet och det tar ca 20 minuter med spårvagnen. Soller är en gammal stad med mycket historia. Apelsinodlingarna i området har gjort många i Soller rika genom åren. Detta har inneburit att det finns många påkostade hus och kyrkor i staden. Den mest kända kyrkan heter Cathedral Sant Bartomeu. Katedralen byggdes redan på 1200-talet och ligger vid Plaza De La Constitucion. Det mest populära torget i Soller heter Plaza de Espana. Det är en naturlig knutpunkt med ett flertal caféer och mycket folkliv. På Lördagar är torget även värd för stadens marknad. Soller har mycket att erbjuda och här finns även en botanisk trädgård, ett naturhistoriskt museum (Museo Balear de Ciencias Naturales), ett arkeologiskt museum (The Museu del Casal de Cultura) och ett konstmuseum (Can Prunera).

Det finns även många andra utflykter från Puerto de Soller som är populära. Många väljer att besöka någon av alla charmiga bergsbyarna som finns i området. Exempelvis Fornaluc som har utsetts till Spaniens vackraste by eller Deia som är en exklusiv konstnärsby.

Aktiviteter

Vandringsled i närheten av Soller

Vandringsled i närheten av Soller

Puerto de Soller är ett utmärkt resmål för vandring. Landskapet är vackert med Tramuntanabergen, apelsinodlingar och havet. Vandringslederna är välskötta och tydlig uppmärkta, så man behöver inte oroa sig för att gå vilse. Om man ändå skulle gå vilse eller skada sig, så kan man känna sig lugn med att det finns mobiltäckning över hela ön och hjälp är snabbt på väg. Det finns många leder i området och man kan gå längs havet, upp i berget eller till någon av alla närliggande byar. Det finns även gott om företag som anordnar vandringar med guider, men det är inga problem att bege sig ut själv om man föredrar det.

Cykling i området är ofta utmanande med många tuffa stigningar. Området erbjuder cykling på landsväg eller i terräng. Högsäsong för cykling är under våren och hösten när det är något svalare klimat. Det är vanligt att man hyr cykel på plats, eftersom det kan vara dyrt och jobbigt att ta med sig sin egen cykel på flyget. Om man åker under höst eller vår, kan det vara klokt att boka cykel i förväg. Det brukar finnas många olika sorters cyklar att välja på. På senare år har det också blivit allt vanligare med elcyklar, vilket kan vara extra skönt när man åker i bergen.

I de västra delarna av Mallorca finns många branta klippor som passar bra för bergsklättring och sportklättring. Oftast klättrar man uppe i bergen, men det finns även en variant där man klättrar vid kustklippor och faller i vattnet om man tappar greppet. De fina förutsättningarna för klättring gör att många professionella klättrare kommer till Mallorca under höst, vinter och vår för att träna. I Puerto de Soller finns det företag som erbjuder korta och långa utflykter för både nybörjare och erfarna.

Den närmaste golfbanan är Golf Son Termens. Golfbanan ligger på vägen mot Palma och finns beskriven i vår Palmaguide. I guiden finns även information om banorna Golf Son Vida, Golf Son Muntaner och Golf Son Quint som ligger i utkanten av Palma stad.

Liknande Resmål

Puerto Pollensa
Puerto Pollensa
Charmigt resmål i nordväst med fina stränder en genuin spansk atmosfär.
Familjevänligt80%
Stränder90%
Nattliv60%
Sevärdheter & Natur95%
Aktiviteter85%
Shopping65%
Cala D'or
Cala D’Or
”Den gyllene viken” med en exklusiv marina och fem vackra vikar med sandstränder.
Familjevänligt75%
Stränder70%
Nattliv60%
Sevärdheter & Natur80%
Aktiviteter60%
Shopping70%
Cala Ratjada
Cala Ratjada & Cala Mesquida
Lugna och natursköna sommarstäder i nordost med flera vackra stränder.
Familjevänligt80%
Stränder85%
Nattliv70%
Sevärdheter & Natur85%
Aktiviteter70%
Shopping60%

Bokningsguider