Puerto Pollensa

Puerto Pollensa

Puerto Pollensa är ett lugnt och charmigt resmål vid foten av Tramuntanabergen. Här finns långa fina sandstränder, bra restauranger och en genuin spansk atmosfär.

Familjevänligt80%
Stränder90%
Nattliv60%
Sevärdheter & Natur95%
Aktiviteter85%
Shopping65%

Information

Puerto Pollensa ligger i Pollensabukten vid foten av Tramuntanabergen i nordvästra Mallorca. Det är en avspänd ort med ca 3 000 invånare och ett av de mest genuint spanska resmålen på Mallorca. Turister har kommit hit sedan 20-talet, men turismen satte främst fart på 60-talet. Puerto Pollensa har dock lyckats behålla sin charm och ej blivit speciellt exploaterad. Puerto Pollensa är speciellt populärt bland erfarna turister som gärna återkommer.

Det mesta av folklivet kretsar kring hamnen och strandpromenaden. I hamnen finns det främst småbåtar, men även ett fåtal färgglada fiskebåtar. Ovanför hamnen ligger en stor del av stadens restauranger, caféer och barer. Restaurangerna håller generellt sett hög nivå och en stor andel av restaurangerna serverar inhemsk mat.

Närheten till bergen gör Puerto Pollensa till en bra utgångspunkt om man gillar att åka på utflykter. I bergen finns många historiska byggnader, charmiga byar och bergstoppar med magnifik utsikt att besöka. Det finns även många cykel- och vandringsleder i bergen för de som vill vara aktiva på semestern.

Stränderna i Puerto Pollensa

Stränderna i Puerto Pollensa håller väldigt hög nivå. Huvudstranden Platja del Port de Pollensa är välskött och har fin sand. Den är dessutom nästan 1,5 km, så man behöver aldrig trängas. Ute på Formentorhalvön finns även Formentorstranden som är en av Mallorcas mest kända stränder.

Shoppingen i Puerto Pollensa

Shoppingen i Puerto Pollensa består främst av turistbutiker. I grannorten Pollensa finns lite större shoppingutbud av keramik och annat hantverk. Båda orterna har marknader en gång i veckan på förmiddagarna där man kan hitta lokalt producerad mat och olika hantverk. Marknaden i Puerto Pollensa hålls på onsdagar och marknaden i Pollensa hålls på söndagar.

Nattlivet

Nattlivet i Puerto Pollensa är lugnt och mysigt. Det finns en tiotal barer med en god atmosfär och ett fåtal mindre nattklubbar, men det är ingen feststad. Vill man festa, så kan man bege sig 8 km söderut till Alcudia med buss eller taxi. I Alcudia finns det ett aktivare nattliv med ett antal större nattklubbar som har öppet till tidigt på morgonen.

Stränder

Söder om hamnen ligger Platja del Port de Pollensa som är den största stranden i Puerto Pollensa. Stranden är nästan 1,5 km lång och har ljus och finkornig sand. Det finns alltid gott om plats på hela stranden och de flesta väljer att lägga sig närmast hamnen och sedan avtar det med folk ju längre söderut man kommer. Stranden är barnvänlig med mycket plats att leka på och långgrunt vatten. Det finns flera sektioner med solstolar och parasoll som man kan hyra. Vid stranden finns det gott om aktiviteter med bland annat volleyboll, trampbåtar, segling, dykning, snorkling, kitesurfing och vindsurfing. Kitesurfing och vindsurfing är speciellt populärt i Pollensiabukten då det är gynnsamma vindar om man beger sig längre ut i bukten. Bakom stranden finns det ett brett utbud av restauranger, caféer och barer om man vill ha något att äta eller dricka. Här finns även gratis parkering för de som vill kunna ta bilen till stranden.

Albercutxstranden

Albercutxstranden

Norr om hamnen ligger ett över 2 km långt område med ett flertal mindre stränder som sträcker sig till Punta de l’Avançada. Detta strandområde brukar kallas för Albercutxstranden. Stränderna ligger inne i en skyddad bukt och de flesta stränderna är väldigt bra. Här är det även lite vanligare med träd, vilket kan vara skönt om man vill kunna sätta sig i skuggan en stund. På vissa delar av stranden finns solstolar, parasoll, duschar och toaletter. Sanden är ljus och finkornig och på de flesta stränderna är vattnet relativt långgrunt.

Formentorstranden är en av de mest kända stränderna på Mallorca. Stranden ligger ca 7 km nordöst om Puerto Pollensa och man tar sig dit på slingriga bergsvägar. Om man inte har egen bil, kan man ta buss 353 som kostar 1,55 € för vuxna och halva priset för barn. Parkeringen finns strax bakom stranden och kostar ca 10 €. Stranden är ca 1 km lång, men inte speciellt bred. Under högsäsong kan det ibland bli lite trångt på vissa delar. Vattnet är långgrunt och sanden är nästan vit och väldigt finkornig. På stranden finns det solstolar, parasoll, toaletter, duschar och livvakter. Om man vill bege sig ut på vattnet, så finns det även trampbåtar och vattenskotrar att hyra. Stranden ligger i ett vackert landskap med berg och skog alldeles intill stranden. Bakom stranden finns det endast ett fåtal restauranger och det exklusiva hotellet Barceló Formentor där många kända personer har bott genom åren, t ex Charlie Chaplin, Audrey Hepburn och Winston Churchill.

Sevärdheter

Vy från Cap de Formentor

Vy från Cap de Formentor

Cap de Formentor är Mallorcas nordligaste punkt och ett av öns populäraste utflyktsmål. Här finns det över 400 meter höga klippor som stupar brant ner i havet. Uppe på klipporna har man en fantastisk utsikt över Medelhavet och nordvästra Mallorca. Från fyren som ligger 210 meter över havet, kan man en klar dag se hela vägen till Menorca. Fyren byggdes 1860 och ligger längst ut på udden. I fyren finns även en mindre bar och butik. Området är även populär för fågelskådare, eftersom de höga klipporna även lockar till sig många fåglar. Cap de Formentor ligger 20 km bilväg från Puerto Pollensa. Vägen är krokig och kantas stundtas av branta klippor. Buss 353 går från Puerto Pollensa till Cap de Formentor och det brukar även finnas många företag som erbjuder färdiga utflykter.

Calvary Steps

Calvary Steps

De är väldigt populärt att göra en utflykt till grannorten Pollensa. Pollensa ligger ca 7 km inåt landet och har en lång historia. Det är en charmig by med väldigt många mysiga caféer och historiska byggnader. Huvudtorget heter Placa Major och vid torget ligger även en stor kyrka från 1200-talet vid namn Nostra Senyora Del Angels church. Andra kända sevärdheter är t ex Roman bridge. Roman bridge är en stenbro som av många anses vara en kvarleva från romarnas tid. Det är även populärt att gå de upp för Calvary Steps. Det är en stentrappa med totalt 365 trappsteg. Trappan leder upp till en liten kyrka. Uppe vid kyrkan kan man njuta en en vacker utsikt över Pollensa. I Pollensa finns även flera museum där det mest kända är Museum of Pollenca. Museet ligger i 1500-talsklostret Sant Domingo och har ett stort konstgalleri.

Aktiviteter

Vandringsled vid Puig de Maria

Vandringsled vid Puig de Maria

Puerto Pollensa är ett utmärkt resmål för vandring. Det finns gott om tydligt utmärkta vandringsleder i området. I området kring Pollensa kan man t ex vandra lite kortare turer upp för Calvary Steps eller till klostret Puig de Maria. Om man vill ha en lite större utmaning, så kan man vandra ca 20 km till klostret Lluc (Läs mer om klostret i vår guide om Puerto de Soller). Det är även populärt att vandra ute på Formentorhalvön. Man kan t ex vandra ut till fyren på udden eller till den idylliska orten Cala San Vicente där man även kan besöka grottor som skapades av människor under bronsåldern.

Det finns många olika cykelvägar i nordvästra delen av Mallorca som utgår från Puerto Pollensa. Man kan cykla i plan terräng längs havet mot Alcudia och njuta av utsikten över Medelhavet eller så kan man få mer utmanande cykling i bergen. Puerto Pollensa ligger perfekt placerad vid foten av Tramuntabergen och precis intill Formentorhalvön. Här har man närhet till många kända cykelrutter till olika bergstoppar och charmiga byar. Det finns flera butiker som hyr ut både enkla och professionella cyklar. Det brukar oftast finnas gott om cyklar att hyra, men om man åker under höst eller vår kan det vara klokt att boka innan man reser för att vara på säkra sidan.

Det går många båtutflykter från hamnen i Puerto Pollensa. De vanligaste utflyktsmålen finns längs Formentorhalvön. Man kan t ex åka till Formentorstranden, fyren längst norrut på udden eller lägga ankar utanför några klippor och snorkla eller bada från båten. Det finns ett brett utbud av båtar i hamnen med bland annat katamaraner, segelbåt eller motorbåtar. De finns även båtar med glasbotten som går dagligen till Formentorstranden och fyren.

Många fågelskådare väljer att åka till Puerto Pollensa och våtmarkerna S’Albufereta och S’Albufera. S’Albufereta ligger ca 5 km söder pm Puerto Pollensa och är ett våtmarksområde på över 500 hektar med många olika fågelarter. Det är till stor del privatägt och det kan vara svårt att komma nära fågellivet. Om man vill se fler fåglar, kan man instället åka vidare till naturreservatet S’Albufera. Våtmarken S’Albufera ligger innanför Alcudiabukten och är känd för sina exotiska fåglar. S’Albufera är hela 1645 hektar stort och Mallorcas största våtmark. Det är gratis att besöka parken, men man behöver hämta ett tillstånd i receptionen innan man går in. Läs mer om parken på S’Albufera’s hemsida.

Pollensa Golf

Pollensa Golf

Pollensa golf ligger ca 10 km sydväst om Puerto Pollensa. Det är en välskött 9-hålsbana som ligger vid foten av med Tramuntanabergen med utsikt äver Pollensa- och Alcudiabukterna. Banan grundades 1989 och har sedan genomgått en totalrenovering under år 2000. Golfbanan håller samma höga nivå som andra 18-hålsbanor på ön. På golfanläggningen finns restaurang, driving range golfshop och träningsområde med regelbundna golfkurser. Banan är lätt kuperad och ligger i ett landskap med två sjöa och oliv- och pinjeträd. Läs mer om golfbanan på Golfpollensa.com.

Liknande Resmål

Puerto de Soller
Puerto de Soller
Stillsamt resmål på västkusten med sol, bad, naturupplevelser och bergsutflykter.
Familjevänligt75%
Stränder75%
Nattliv60%
Sevärdheter & Natur95%
Aktiviteter90%
Shopping70%
Cala D'or
Cala D’Or
”Den gyllene viken” med en exklusiv marina och fem vackra vikar med sandstränder.
Familjevänligt75%
Stränder70%
Nattliv60%
Sevärdheter & Natur80%
Aktiviteter60%
Shopping70%
Cala Ratjada
Cala Ratjada & Cala Mesquida
Lugna och natursköna sommarstäder i nordost med flera vackra stränder.
Familjevänligt80%
Stränder85%
Nattliv70%
Sevärdheter & Natur85%
Aktiviteter70%
Shopping60%

Bokningsguider