Spanien

Fakta om Spanien

Spanien är ett av Europas allra populäraste resmål – särskilt för oss som bor i Norden. Det här är ett land som erbjuder många soltimmar, spännande sevärdheter, många aktiviteter, vacker natur, god mat, perfekta stränder och otroligt mycket mer.
Spanien

Välkommen till Spanien

Spanien är Europas spets mot Afrika. Där Medelhavet möter Atlanten ligger Spanien vackert med sin landsgräns mot Portugal och Frankrike. Detta är ett av de äldsta länderna i Europa med en lång och spännande historia fylld av inbördeskrig, en lång tid som världsmakt och till slut modern demokrati. I landet bor över 45 miljoner människor – och miljontals turister reser dessutom till landet varje år.

Turismen är en stor industri i landet och många resenärer letar sig till landets öar, som Mallorca, Ibiza, Formentera och Menorca, och de vackra ständerna på fastlandet. Huvudstaden är pulserande Madrid, men andra populära städer att besöka är Malaga, Sevilla, Barcelona och Valencia.

Snabbfakta om Spanien:

  • Huvudstad: Madrid
  • Andra stora städer: Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza och Málaga
  • Gräns mot: Portugal, Frankrike, Andorra, Gibraltar och Marocko
  • Antal invånare: 45 000 000
  • Yta: 504 880 km2

Ett populärt semesterland

Spanien är ett av de mest besökta länderna i Europa – och faktiskt hela världen. Hit reser över 36 miljoner turister varje år för att njuta av det varma klimatet, de långa sandstränderna, det klarblå havet och den spännande kulturen.

Barcelona, Spanien

Barcelona i Spanien

Klimat i Spanien

Spanien är ett stort land vilket gör att klimatet varierar ganska mycket i dess olika delar – det är till och med indelat i olika klimatzoner.

Spaniens nordkust är lite blötare med mycket nederbörd och relativt milda somrar. Centrala Spanien, där vi bland annat hittar Madrid, är betydligt varmare och torrare, men här kan vintrarna bli relativt kalla. I södra Spanien, som delar vattengräns med Afrika, är det allra varmast. Här kan det bli över 40 grader varmt under sommarmånaderna. Vid kusten mot Medelhavet, där vi hittar populära semesterorter som Barcelona, Alicante och Valencia är klimatet lite mildare jämfört med landets centrala delar.

Under sensommaren kan det komma kraftiga regn över hela landet – på senare år har dessa lett till översvämningar efter långa perioder av torka.

Medeltemperatur och nederbörd under året

MånadDagNattVattenRegn
Januari6 °C2 °C12 °C2 mm
Februari7 °C2 °C12 °C1 mm
Mars11 °C4 °C13 °C1 mm
April14 °C15 °C14 °C2 mm
Maj18 °C9 °C16 °C1 mm
Juni21 °C12 °C20 °C1 mm
Juli23 °C14 °C23 °C0 mm
Augusti23 °C14 °C22 °C0 mm
September20 °C11 °C21 °C1 mm
Oktober15 °C9 °C20 °C2 mm
November10 °C5 °C17 °C2 mm
December8 °C4 °C14 °C2 mm

På vår sida om vädret i Mallorca hittar du mer information om hur vädret ser ut på Mallorca under året.

Semesterorter i Spanien

Det finns många populära semesterorter i Spanien. Nedan går vi igenom ett gäng av de bästa pärlorna.

Malaga

Malaga i södra Spanien är ett riktigt turistparadis. Här finns ett stort utbud av kultur, restauranger, aktiviteter och äventyr. Det är en mysig hamnstad som även bjuder på riktigt bra havsbad och fint klimat hela året.

Malaga

Malaga i Spanien

Sevilla

Andalusiens huvudstad heter Sevilla – en stad man absolut inte ska missa om man vill uppleva det gamla Spanien. Här finns nämligen mycket arkitektur kvar från medeltiden som blandas med mer moderna byggnader.

Sevilla

Sevilla i Spanien

Barcelona

När man tänker på Spanien är det nästan omöjligt att inte också tänka på Barcelona. Detta är regionen Kataloniens huvudstad och en av de mest besökta städerna i Europa. Här finns världskänd arkitektur, en levande krogscen, fantastisk shopping, badstränder och såklart fotboll.

Barcelona Spanien

Barcelona i Spanien

Madrid

Madrid, Spaniens huvudstad, ska vi förstås inte missa. Här finns dock inga stränder eller någon kust, men det är ändå en stad som förtjänar att nämnas i denna semesterguide till Spanien. Madrid är en metropol för mode, kultur och mat. Här får man uppleva storstadsliv på riktigt!

Madrid, Spanien

Madrid i Spanien

Valencia

Valencia är Spaniens tredje största stad. Här bjuds det på vacker arkitektur, mycket historia, den vackra floden Turia som rinner genom staden, och, såklart, vackra sandstränder perfekta för bad. Turistorterna Costa Blanca och Alicante ligger dessutom ett stenkast bort.

Valenica

Valencia i Spanien

Öar

I Spanien finns två större ögrupper: Balearerna och Kanarieöarna. Balearerna ligger i Medelhavet och Kanarieöarna ligger i Atlanten.

Balearerna

Balearerna består av Mallorca, Ibiza, Formentera och Menorca.

Cala agulla

Cala Agulla på Mallorca

Mallorca

Mallorca är Balearernas största ö – och såklart platsen vi tycker allra bäst om i Spanien. Detta är ett otroligt populärt semestermål, inte minst bland svenskar och skandinaver. Här finns det många badstränder, vacker natur, eller levande nattliv, mycket kultur och fantastisk mat.

Hit reser allt från ungdomar, till barnfamiljer, par och äldre.

Läs mer om Mallorca.

Ibiza

Ibiza har länge varit känd som Spaniens hippie-ö, men idag är ön kanske mest känd för sina lyxiga villor, de vackra stränderna och nattlivet. Hit kommer världsberömda DJ:s under högsäsong för att spela på öns klubbar och matställen. Vill man ha en lite mer vilsam semester ska man bege sig till öns norra delar.

Formentera

Söder om Ibiza hittar vi Formentera. Denna ö är ett paradis för den som är sugen på att bada, cykla och vandra. Här finns otroligt vackra vandringsleder som slingrar sig genom öns vackra natur och dess historia byggnader.

Menorca

Menorca är Mallorcas lite mindre lillasyster. Här är det lite lugnare och en aning färre turister. De vackra stränderna bjuder på exemplariskt bad och det finns många undangömda bukter och klippor där man kan komma undan pulsen och bada för sig själv.

Kanarieöarna

Denna ögrupp består av Lanzarote, La Graciosa, Fuerteventura, Gran Canaria, Teneriffa, La Gomera, La Palma och El Hierro.

Gran Canaria

Gran Canaria

Lanzarote

En av de största öarna som tillhör Spanien är Lanzarote. Här byts det vulkaniska landskapet ut mot långa och vackra sandstränder. Här finns även grottor och många vinodlingar.

Gran Canaria

Detta är en riktigt populär semesterö. Här är det nästan alltid sol och varmt väder. De vackra stränderna är kantade av hotellkomplex och restauranger. Hit kommer familjer, de som vill åka på badsemester, par, festsökare och den som vill åka på träningssemester.

Teneriffa

Kanarieöarna största ö är Teneriffa. Här finns vacker natur, långa stränder, nationalparker med vulkaner, vandringsleder och många turistorter. Varje år anordnas dessutom en stor karneval i öns huvudstad Santa. Cruz Tenerife.

Bad, golf och äventyr

Spanien är ett självklart val för den som vill åka på en varm sol- och badsemester. En semester i Spanien kan dock bjuda på så mycket mer. Här finns vacker natur och många bergskedjor perfekta för vandring och cykling. Det är även ett populärt land för golfsemester. I Spanien finns inte mindre än 400 olika golfbanor utspridda över landet. De allra flesta hittas på Mallorca, på de olika Kanarieöarna och i Alicante.

T Golf Mallorca

Läs mer om golf på Mallorca.

För den som vill ha en mindre aktiv semester erbjuder Spanien många kulturella upplevelser – allt från arkitektur och historia byggnader till konstmuseum (Picasso kommer till exempel från den spanska staden Málaga) och vinodlingar.

Tips inför resan

Metro i Madrid

Metro i Madrid

Resa till Spanien

Om man ska resa till Spanien är det vanligt att man väljer en charterresa. Det finns charterresor till många olika städer i Spanien, med ett särskilt fokus på semesterorterna vid kusten.

Man kan förstås även boka flyg och hotell separat. Beroende på var man vill resa kan det vara ett mer prisvärt alternativ.

Här har vi samlat våra guider till hur man bokar en resa till Spanien och Mallorca.

Flygplats

Det finns många flygplatser i Spanien. De flesta turistorter har en flygplats – eller så finns det en flygplats väldigt nära. Man kan till exempel flyga direkt till Mallorca, Barcelona, Madrid, Málaga, Teneriffa, Ibiza, Sevilla och Alicante.

Valuta & betalning

I Spanien använder man Euro som valuta. De flesta restauranger och butiker tar både kontanter och kort, men vissa mindre butiker föredrar kontanter.

Om man vill växla till sig Euro kan man göra det innan man reser till Spanien och på plats i landet. Det finns många uttagsautomater där man kan ta ut kontanter direkt, men man kan även vända sig till ett växlingskontor eller en bank.

Karta över Spanien

Bokningsguider