Vingårdar på Mallorca

Mallorcas vingårdar

Mallorca har ett fantastiskt klimat för vinproduktion – det varma medelhavsvädret ger öns viner en unik doft och smak. Vinproduktionen på Mallorca går tillbaka flera århundraden och det finns mängder av vingårdar på ön. De allra flesta är dessutom öppna för besökare.

Vi guidar dig till Mallorcas godaste viner och de trevligaste vingårdarna att besöka under semestern.

Vingårdar95%
Guidade turer90%
Vinprovning95%
Butiker90%
Mat & delikatesser85%
Boende & hotell80%

Besök en vingård på Mallorca

Vinprovning på Mallorca

Vindruvor för vintillverkning har odlats på Mallorca i hundratals år, men under sena 90-talet, 00-talet, 10-talet och 20-talet har vinproduktionen tagit ett stort kliv framåt och det har öppnats många nya vingårdar runt hela ön. Idag finns det hundratals olika vinmärken från ön och vingårdarna närmar sig tresiffrigt.

Vingårdarna är placerade över i stort sett hela ön, men många av de största ligger inom öns centrala delar och med närhet till Palma.

På Mallorca produceras alla sorters vin: mustiga rödvin, mousserande viner, friska vita viner, söta viner och rosé.

Många av Mallorcas vingårdar är öppna för besökare. De erbjuder guidade turer då man får besöka vinodlingen och se hur produktionen går till. Den guidade turen följs av en vinprovning då man får provsmaka gårdens alla goda viner och köpa med sig sina favoriter hem.

Är du sugen på en guidad vinprovning på Mallorca? Här kan du läsa mer och boka en heldagsutflykt till några av Mallorcas bästa vingårdar.

Mallorcas bästa vingårdar

Det finns många vingårdar att besöka när man är på semester på Mallorca, men om man bara ska välja en – vilken ska man välja då? Det finns allt från storskaliga vingårdar som producerar många tusen liter vin, till lite mindre och mer exklusiva gårdar med en mer koncentrerad produktion. Många av gårdarna producerar sina viner traditionellt, medan andra har tagit fasta på den allra modernaste tekniken.

Nedan tipsar vi om de vingårdar vi på Mallorca.se tycker är värda ett besök. Vi har samlat alla olika typer av vingårdar – så att alla kan hitta någon som faller dem i smaken.

Maciá Batle

Santa Maria

Marciá Batle är en vinproducent med anor från 1856. Gården är familjeägd och tillverkar viner med otroligt hög standard med flera olika sorters druvor som grund. De odlar till exempel druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrag och Chardonnay.

Vingården är belägen i Camí de Coanegra på centrala Mallorca. Här ligger den optimalt vid bergskedjan Tramuntanas fot.

Maciá Batle är öppet för besökare och man kan boka flera olika typer av rundvisningar och vinprovningar. Rundvisningarna görs på bland annat spanska, engelska och svenska.

Det är rekommenderat att man bokar in sitt besök innan man kommer – då kan man vara säker på att man får plats och får uppleva denna vackra och mysiga vingård.

 • Öppettider: Från mars till oktober, måndag – söndag: 09:00 – 18:30
 • Adress: Camí de Coanegra s/n, Santa Maria del Camí

Miquel Oliver

Petra

Miquel Oliver är en familjeägd gård som är inne på fjärde generationen av vinodlare – de har över 100 år av erfarenhet i ryggen. Här produceras viner med karaktär på traditionellt vis. Deras egna vinmärke heter Bodega Miquel Oliver och har märkningen D.O. Pla i Llevant de Mallorca – en märkning som garanterar vinernas kvalitet och att vinerna är från Mallorcas Pla i Llevant-region.

Miquel Oliver ligger vackert i Petra omgiven av gårdens stora vinodlingar. Hit kan man komma för att vara med på en rundtur och för att prova alla viner som tillverkas på gården. De erbjuder flera olika typer av evenemang: guidade turer, provsmakning och provsmakning med mat. Det finns även en butik där man kan köpa med sig alla goda viner hem.

 • Öppettider: måndag – fredag: 10:00 – 18:00, lördagar: 11:00 – 13:30
 • Adress: Carretera Petra-Santa Margalida Km. 1’8, Petra
Miquel Oliver, Mallorca

Miquel Oliver

Jose L. Ferrer

Binissalem

Jose L. Ferrer slog upp sina portar redan 1931 och är för närvarande inne på generation fyra av hängivna och passionerade vinodlare. Denna familjeägda vingård ligger i Binissalem, en känd vinregion med många odlingar och gårdar.  Jose L. Ferrer odlar druvsorter som Negro, Callet, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon och Tempranillo.

På vingården kan man boka in en guidad rundtur för att se hur vinerna tillverkas och lära sig mer om vinodlingens långa historia på Mallorca. Efter rundturen bjuds man på några av gårdens godaste viner under en provsmakning. Man an även boka vinprovning med tilltugg.

 • Öppettider: måndag – lördag: 11:00 – 15:30, söndagar: 11:00 – 13:00
 • Adress: Carrer del Conquistador, Binissalem

Vi Rei

Llucmajor

Vi Rei är en modern vingård som slog upp portarna så sent som 2014. Vingården är designad av Mallorca-arkitekten Rafael Munar som är känd för att han aktivt arbeta med öns landskap i sin arkitektur.

Vi Rei använder modern teknik för att ta fram sina kvalitativa viner – detta tillsammans med Munars arkitektur har gjort vingården till en unik upplevelse på Mallorca. Här odlas druvor som Premsal Blanc, Giro Ros, Mantonegro, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot och Cabernet Sauvignon.

Här kan man vara med på guidade rundturer och vinprovningar. Man kan även boka in större evenemang som bröllop och konferenser.

 • Öppettider: måndag, tisdag: 10:00 – 15:00, onsdag – söndag: 10:00 – 18:00
 • Adress: Ctra. Cap Blanc, km 25, Llucamajor

Biniagual

Binissalem

I hjärtat av Mallorcas vindistrikt Binissalem hittar vi den vackra och historiska vingården Biniagual. Här har flera olika familjer från distriktet odlat vindruvor och producerat viner under många år. Biniagual är en pittoresk liten by som brinner för vinodlingen och dess historia – detta är en gård man inte vill missa om man besöker Mallorca.

Här produceras viner av högsta kvalitet i samklang med Mallorcas vackra natur och landsbygd. Boka in en vinprovning för att smaka gårdens godaste viner med utvalda tilltugg. Man kan även boka en rundtur av vingården för att lära sig mer om hantverket och dess historia.

 • Öppettider: måndag – söndag: 10:00 – 18:00
 • Adress: Camó de Muro, Biniagual
Biniagual, Mallorca

Biniagual, Mallorca

Son Juliana

Santa Eugenia

Son Juliana är modern vinproducent som slog upp portarna till sin gård 2019. Vingården ligger i centrala Mallorca med optimalt klimat för goda druvor som ger ännu godare viner. Här används i huvudsak traditionella, manuella och naturliga odlingsmetoder – inga kemikalier alltså. Energin som behövs för att driva vingården kommer dessutom i huvudsak från solenergi och vindkraft.

Om man vill besöka Son Juliana erbjuds guidade rundturer på engelska, spanska och franska. Rundturen avslutas med vinprovning – välj mellan tre eller fem viner. Man kan även välja till tilltugg – vilket självklart består av delikatesser från Mallorca som kompletterar de goda vinerna.

 • Öppettider: tisdag: 11:00 – 17:00
 • Adress: Carretera Santa Maria – Sencelles KM 7.2, Santa Eugenia
Son Juliana, Mallorca

Son Juliana, Mallorca

Ribas

Binissalem

En av de äldsta och kändaste vingårdarna på Mallorca är Ribas, en vingård med anor från 1700-talet. Släkten Ribas kom till Mallorca från Spaniens fastland och påbörjade sin resa mot att bli några av Mallorcas mest framstående vinodlare.

Här tas det fram kvalitetsviner med doft av vingårdens långa historia. De erbjuder tre olika vin-serier: Ribas de Cabrera, vin som tas fram med några av de äldsta Mantonegro-druvorna som finns; The Ribas Line, vin som tas fram med i huvudsak Mallorcas inhemska druvor, och the Sió line, vin som tas fram till minne av vingårdens grundares mamma.

Besök vingården för att lära dig mer om vinerna, hur de tillverkas och dess historia. I butiken som hör till vingården kan man köpa alla viner och njuta av ett gott glas vin på verandan intill.

Det erbjuds även guidade turer, vinprovning och vinprovning med traditionella rätter från Mallorca. Tänk på att alltid boka innan du besöker Ribas – då vet du att du får plats under den turen du tänkt.

Många av vinerna från Ribas hittas på det svenska Systembolaget om man vill tjuvsmaka i väntan på Mallorca-semestern.

 • Öppettider: måndag. – lördag: 10:00 – 18:00
 • Adress: C/ Muntanya No 2, Consell

Karta över Mallorcas vingårdar

Resmål med närhet till vingårdar

Palma
Palma Stad
Internationell puls, trendiga matställen, shopping, kultur och närhet till sol och bad.
Familjevänligt75%
Stränder65%
Nattliv90%
Sevärdheter & Natur90%
Aktiviteter90%
Shopping100%
Playa de Palma
Playa de Palma

Tyskinfluerat resmål med 5 km sandstrand, aktivt nattliv och närhet till Palma stad.

Familjevänligt80%
Stränder90%
Nattliv85%
Sevärdheter & Natur50%
Aktiviteter85%
Shopping70%
Santa Ponsa
Santa Ponsa

Resmål med internationell prägel, vacker sandstrand och närhet till bergen.

Familjevänligt80%
Stränder85%
Nattliv70%
Sevärdheter & Natur80%
Aktiviteter85%
Shopping70%

Bokningsguider