Illetas

Cala Mayor & Illetas

Cala Mayor och Illetas är de perfekta resmålen om man vill ha nära till både stranden och Palma stad. Cala Mayor är ett av Mallorcas äldsta turistmål och Illetas är ett av de mest exklusiva.

Familjevänligt75%
Stränder80%
Nattliv80%
Sevärdheter & Natur70%
Aktiviteter60%
Shopping80%

Information

Cala Mayor var en av de äldsta turistorterna på Mallorca. Populariteten hos turister har minskat genom åren och många hotell har gjorts om till bostadsområden. De senaste åren har det dock skett en uppfräschning av området och fler turister har fått upp intresset för Cala Mayor igen. Hotellutbudet är bra och man kan hitta allt från stora lyxhotell till mindre lägenhetshotell.

Illetas är en liten exklusiv ort som ligger väster om Cala Mayor. Orten har aldrig varit ett stort resmål för den stora massan och hotellen håller väldigt hög standard. Nästan alla hotell har 4 eller 5 stjärnor och Illetas kallas ibland Mallorcas Monte Carlo. Det är även vanligt att många av de som semestrar här har egna lägenheter.

Shopping i Cala Mayor och Illetas

Möjligheterna till shopping i Cala Mayor och Illetas är inte så stora. Det finns en del butiker, men närheten till Palma gör att de de flesta väljer att åka till Palmas centrum eller Porto Pi när de vill handla. Porto Pi är en stor inomhusgalleria strax öster om Cala Mayor. Här finns tre våningsplan med ca 50 butiker samt barer, restauranger, biografer, arkadhallar och bowling.

Nattlivet

Nattlivet i de båda orterna är ganska lugnt, men om man vill ut och festa är det är nära till västra Palma där de största nattklubbarna ligger. Området med nattklubbarna Pacha och Tito ligger bara inom några minuters bil eller bussfärd. Det finns dock en del uteställen även i Cala Mayor och Illetas. I Cala Mayor är Zhero beach club det mest kända utestället. Det är ingen nattklubb, men här kan man njuta av mat och drinkar precis intill havet. I Illetas är Virtual Club den mest populära nattklubben som ligger vackert vid vattnet. Förutom nattklubb, så har anläggningen även restaurang, cocktailbar och bistro.

Det tar ca 10-15 min åka bil till Palmas centrum. Om man ska åka buss, kan man åka med lokaltrafikens buss nummer 3. Om man åker från Cala Mayor har man även möjlighet att välja någon av de regionala bussarna från TIB med nummer 104 eller 107. En enkel resa till Palma kostar ca 2 € och personer under 25 åker för halva priset. Transfer med taxi till flygplatsen kostar runt 35 €. Är man flera, så kan det löna sig att beställa en minivan eller minibuss.

Hotell i Cala Mayor

Cala Mayor har ett stort utbud av hotell för olika budgetar och preferenser. Här finns allt från enklare hotell till mer exklusiva lyxhotell med fantastisk havsutsikt. Många av hotellen har också faciliteter som spa, pool och gym.

Oavsett vilket hotell du väljer, är det viktigt att kolla upp faciliteterna på förhand för att se till att de matchar dina preferenser och behov. Det kan också vara värt att titta på recensioner från tidigare gäster för att få en bättre uppfattning om kvaliteten på boendet och dess faciliteter.

För de bästa erbjudandena i området, rekommenderar vi att du kollar på booking.

Hotell i Illetas

Området har ett stort utbud av hotell för olika typer av resenärer. Här finns allt från boutique-hotell med eleganta rum och unika inredningsdetaljer till stora lyxhotell med en mängd olika faciliteter.

Många av hotellen i Illetas erbjuder fantastiska utsikter över havet och är omgivna av grönska. Många av dem har också direkt tillgång till stranden där du kan koppla av på solstolen och ta ett dopp i det kristallklara vattnet.

För de som vill ha mer än bara sol och strand finns det flera faciliteter att välja mellan. Spa och fitnesscenter är vanligt förekommande, liksom utomhuspooler och tennisbanor. Många av hotellen har också flera restauranger som serverar lokala och internationella rätter.

Beroende på vilket hotell du väljer kan priset variera, men i allmänhet är hotellen i Illetas mer lyxiga och exklusiva än hotellen i andra delar av Mallorca. Men oavsett vilket hotell du väljer, kan du förvänta dig högsta kvalitet och service.

Stränder

Cala Mayor strand

Cala Mayor strand

Cala Mayors strand är drygt 200 meter lång och 80 meter bred. Stranden ligger skyddad i en vik och sanden är vit och finkornig. För några år sedan förbättrade man stranden och fyllde på med extra sand som hade skeppats hit. Det är en av de närmsta stränderna från Palma, så under högsommaren i Juli och Augusti kan det ibland bli trångt. Speciellt på söndagar, då även lokalbefolkningen brukar välja att besöka stranden. Stranden är barnvänlig med långgrunt vatten och sällan några större vågor. Vid stranden finns solstolar, parasoll, duschar, toaletter och badvakt. Det är ingen strand för vattensporter, men det brukar finnas trampbåtar att hyra om man vill be sig ut på vattnet. Bakom stranden finns det ett flertal restauranger, caféer och barer.

Illestas strand

Illestas strand

Illestas strand ligger i en vacker vik och är omgiven av branta klippor och hotell. Stranden är nästan 200 meter lång och 50 meter bred. Sanden är fin och vattnet är relativt långgrund, vilket passar bra för barn. På stranden finns solstolar, parasoll, duschar och toaletter. Det finns trampbåtar att hyra, men inga andra vattensportsaktiviteter. Bakom stranden finns det restauranger och strandklubbar om man vill ha något att äta eller dricka.

200 meter från Illetas strand ligger en lite mindre strand som är populär hos lokalbefolkning. Stranden heter Cala Comptessa och är kortare än 100 meter. Här finns det bara ett begränsat antal solstolar och parasoll att hyra. Vattnet brantar på lite snabbare här än på Illetas strand.

Det är ont om parkeringsplatser bakom de båda stränderna, så om man kommer från en annan resort, kan det vara bäst att åka taxi eller buss. Buss nummer 3 går från Palma och stannar precis ovanför stränderna.

Sevärdheter

Väggmålning av Joan Miró

Väggmålning av Joan Miró vid Parc de la Mar, Palma

Joan Miró

Konstnären Joan Miró flyttade till Mallorca 1956 vid 63 års ålder och levde här till sin död 1983. Han var uppväxt och arbetade tidigare i Barcelona, men hade besökt Mallorca mycket under sin uppväxt eftersom hans mor var från Mallorca. Byggnaden med hans hem och ateljé på Carrer de Saridakis 29 i Cala Mayor har stått orörd sedan hans död och är numera ett museum. Museet heter Fundació Pilar I Joan Miró och byggnaden är designat av Rafael Moneo. Galleriet innehåller 1512 målningar, 118 canvasmålningar, 35 skulpturer och mycket mera. Totalt finns det över 6000 verk av Miró op museet. Eftersom det är hans orörda hem och ateljé, kan man få en intressant inblick av hur han arbetade och levde.

Joan Mirós kännetecknas av en egenartad surrealism och konstverken består ofta av en typ av kalligrafi av former i starka färger. Många av hans verk finns även på gator och torg i olika delar av Mallorca, t ex ”Personatge” vid Plaza de la Reina och en väggmålning i Parc de la Mar. Museet är öppet alla dagar i veckan utom måndagar. Inträdet för vuxna är 6 € och gratis på lördagar. För barn under 16 år är det gratis alla dagar. Läs mer om museet och utställningar på miro.palmademallorca.es!

Palacio de Marivent

Strax söder om Porto Pi ligger den spanska kungafamiljens sommarresidens, Palacio de Marivent. Palatset stod klart 1925 och ritades av Guillermo Forteza. Sedan 1973 har det används av kungafamiljen som sommarresidens och vid statsbesök av statshuvuden från andra länder. Det har nyligen beslutats att man kommer öppna upp palatset för allmänheten under 10 månader om året, så fler kan njuta av byggnaden och den vackra trädgården. Trädgården är hela 33 000 kvm stor och omger palatset.

Om man vill uppleva fler sevärdheter, ska man bege sig till Palma stad. I Palma stad finns t ex Cathedral de Palma, Parc de la Mar, Museo de Mallorca, de Arabiska baden, Castell de Bellver, Museet Es Baluard och mycket mera. Läs mer om dessa i vår guide om Palma Stad.

Aktiviteter

Marinan I Cala Mayor heter Cala Nova och här ligger en berömd seglarskola. Skolan har både avancerade och nybörjarkurser där man kan lära sig att segla, paddla kanot och kajak och vindsurfa. De flesta riktar sig mot de som är lite längre på Mallorca, men det kan även finnas kortare kurser. I marinan kan man även hyra båtar och surfbrädor eller åka ut på arrangerade båtutflykter. Läs mer om Cala Novas marina!

Marineland ligger 4 km väster om Illetas vid Portals Nous. Huvudattraktionen på Marineland är en delfinshow, men de har även shower med sjölejon och papegojor. På Marineland finns det även ett akvarium och zoo där man bl a kan titta på reptiler, ormar, pingviner, sköldpaddor och exotiska fåglar.

Både Cala Mayor och Illetas är bra utgångspunkter om man åker på vandrings- eller cykelsemester. Det är nära till bergskedjan Tramuntana som har många vandringsleder och cykelvägar. En annan fördel är att orterna inte går i dvala under vår- och höstsäsongerna när man helst åker på träningsresor.

Real Golf de Bendinat

Real Golf de Bendinat

Real Golf de Bendinat ligger endast ett par km utanför Illetas. Banan byggdes ut till 18 hål 1995 och på senare år har man även byggt till en driving range och gjort en del förbättringar kring klubbhuset. Banan ligger i ett vackert landskap med tallskog och vacker utsikt över Bendinat Slott och Palmabukten. Hålen är relativt korta och fairways är smala och kuperade, så det kan vara klokt att hyra en golfbil. Banan är varierande och greenerna är små, så man får vara beredd på en utmaning. Banan passar trots allt spelare på alla nivåer eftersom hålen inte är så långa. Läs mer om banan på Real Golf de Bendinat’s hemsida.

Det är väldigt tätt med golfbanor i den sydvästra delen av Mallorca. Nordväst om Palma ligger det tre banor och i Calviaområdet finns det ytterligare tre. Läs mer om dessa banor i våra guider om Palma, Magaluf/Palma Nova och Santa Ponsa

Liknande Resmål

Palma
Palma stad
Internationell puls, trendiga matställen, shopping, kultur och närhet till sol och bad.
Familjevänligt75%
Stränder65%
Nattliv90%
Sevärdheter & Natur90%
Aktiviteter90%
Shopping100%
Santa Ponsa
Santa Ponsa
Resmål med internationell prägel, vacker sandstrand och närhet till bergen.
Familjevänligt80%
Stränder85%
Nattliv70%
Sevärdheter & Natur80%
Aktiviteter85%
Shopping70%
Playa de Palma
Playa de Palma
Tyskinfluerat resmål med 5 km sandstrand, aktivt nattliv och närhet till Palma stad.
Familjevänligt80%
Stränder90%
Nattliv85%
Sevärdheter & Natur50%
Aktiviteter85%
Shopping70%

Bokningsguider