Santa Ponsa

Santa Ponsa

Santa Ponsa ligger i en skyddad bukt i sydvästa Mallorca med närhet till bergen. Santa Ponsa är känd för sin vackra sandstrand och mysiga hamn. Det är ett resmål med internationell karaktär som passar både barnfamiljer och par.
Familjevänligt80%
Stränder85%
Nattliv70%
Sevärdheter & Natur80%
Aktiviteter85%
Shopping70%

Information

Santa Ponsa ligger i en skyddad bukt i sydvästra delen av Mallorca. Bukten omges av kullar och i nordväst ligger bergskedjan Tramuntana. Orten har en internationell karaktär och passar både vuxna par och barnfamiljer. Santa Ponsa har 7 000 bofasta invånare och staden har vuxit mycket de senaste 25 åren i takt med att turismen har ökat. Det är mest aktivitet under högsäsongen, men Santa Ponsa har även puls under övriga delar av året. Folklivet finns främst kring den stora stranden i centrum. I Santa Ponsa finns även en hamn som ligger i den sydvästra delen av bukten. Det är en mysig hamn med många segelbåtar som ligger i en långsmal vik. Eftersom Santa Ponsa ligger i väst, kan man även njuta av vackra solnedgångar på kvällen.

Santa Ponsa är känd för sin stora festival som hålls den andra söndagen i september. Festivalen heter Las Fiestas del Rei en Jaume och man firar Jaime I vinst över Morerna år 1229. Det är en stor festival med parader, medeltidsmarknad, fyrverkerier och ett skådespeleri där man återskapar landstigningen och slaget om staden nere vid stranden.

Närheten till bergen gör Santa Ponsa till ett bra resmål om man gillar utflykter. Här finns det många möjligheter till vandrings- och cyklingturer i bergen eller båtturer längs kusten. Även Palma ligger nära och det är populärt att ta minst en dagstur dit och upptäcka vad Palma har att erbjuda.

Shoppingen I Santa Ponsa

Shoppingen I Santa Ponsa hittar man främst bakom stranden och längs huvudgatan Ave Rey Jaume I. Förutom det vanliga turistutbudet, så kan man även hitta en del butiker som säljer kvalitetskläder, skor och handväskor. Vill man shoppa ordentligt, bör man dock bege sig till Palma som har ett väldigt stort utbud av butiker. I Santa Ponsa finns det ingen större marknad. Den närmsta marknaden hittar man i Andratx. Andratx ligger ca 14 km åt nordväst och marknaden hålls varje onsdag.

Nattlivet

Nattlivet i Santa Ponsa är relativt lugnt. De flesta barer och restauranger är riktade mot par och barnfamiljer, men det finns även ett antal uteställen för de som är mer festsugna. Den mesta aktiviteten finns längs gatan Carrer de Ramon de Montcada som ligger i norra delen av staden. De tre mest kända nattklubbarna i Santa Ponsa heter Disco Inferno, Kitty O’Sheas och Fama. Vill man ha mera fest, så kan man åka till Magaluf. Magaluf är bara ca 10-15 min bilfärd bort och där är festutbudet enormt under högsäsong.

Stränder

Stranden i Santa Ponsa

Stranden i Santa Ponsa

ligger centralt inne i bukten och har ljus och finkornig sand. Den är hela 1,3 km lång och upp till 100 meter bred på vissa ställen. Längst bak på stranden finns en hel del träd, vilket kan vara skönt om man vill ha lite skugga. Det är en barnvänlig strand med långgrunt vatten och gott om plats för lek. Om man inte vill ligga i sanden, så finns det finns solstolar och parasoll att hyra. Stranden har livvakter, toaletter och duschar och är väldigt välskött. Vid stranden finns det även många vattensportsaktiviteter att välja mellan. Här finns det t ex jet-ski, bananbåt, paragliding och trampbåtar. Bakom stranden går det en strandpromenad och här finns det gott om restauranger och caféer om man vill ha något att äta eller dricka. Det finns även gratis parkering direkt bakom stranden eller på någon av gatorna längre in i staden.

I Santa Ponsa finns även två mindre stränder. Den ena heter Caló d’en Pellicer och ligger i den södra delen av bukten. Stranden är ca 50 meter lång och ligger i en liten vik vid vägen mot hamnen. Stranden saknar de vanliga faciliteterna och tempot är ofta lite lugnare. Den andra stranden heter Playa des Castellot och ligger I den norra delen av bukten. Stranden är 45 meter lång och omges av en fem meter hög klippvägg. Underlaget består av småsten och stranden saknar faciliteter.

Sevärdheter

Sa Dragonera

Sa Dragonera

Sa Dragonera

Sa Dragonera är en 6 km lång ö som ligger strax utanför Mallorcas västra udde. Namnet kommer från att öns silhuett påminner om en drake. Öns högsta topp är 353 möh och klipporna är nästintill vertikala på många ställen. På ön finns det två verksamma fyrar (Tramuntana i norr och Llebeig i sydväst) som byggdes 1910. Under 70-talet fanns det planer att bygga över 1000 bostäder och en stor hamn på ön, men det blev starka protester från folket. Det slutade med att myndigheterna köpte upp ön 1987 och 1995 gjorde det ett naturreservat av hela ön. Ön är obebodd sedan 1975 då fyrarna blev automatiska och fyrvaktaren och hans familj fick flytta ut. På ön finns det ett antal vandringsleder på ca 4-5 km som tar ca 1,5 timmar att gå och bjuder på vackra vyer. På ön finns det även en del djurliv med olika sjöfåglar och en inhemsk ödla som unik för ön. Om man vill besöka ön, så går det dagliga båtar från Santa Ponsas hamn under sommaren. Man kan även välja att ta färjan som går från Sant Elm en gång i timmen .

La Reserva Puig de Galatzó

La Reserva Puig de Galatzó är en naturpark som ligger i sydvästra delen av bergskedjan Tramuntana. Parken ligger i ett område med tillgång till mycket vatten, vilket har medfört att det finns många olika träd och växter just här. Genom parken går det en 3,5 km lång vandringsled. Vandringsleden går i en varierande natur med grottor, skog och över 30 vattenfall. Vid flera tillfällen kan man även njuta av vackra vyer över bergen. Längs vandringsleden finns det hela tiden informationsskyltar med fakta om vad man ser i naturen. Efter halva vandringen kommer man fram till en rastplats med lekplats, toaletter och en enklare restaurang. I restaurangen kan man köpa dryck, smörgåsar, hamburgare, korv eller kött som man sedan själv grillar på någon av deras grillar. Det går även bra att ta med egen mat och sitta vid något av borden. Vid parken finns även möjlighet att bergsklättra på klippor, åka linbana eller gå på svajiga hängbroar. Läs mer om parken på La Reservas hemsida.

Aktiviteter

Jungle Parc är en äventyrspark med höghöjdsbana för alla åldrar. Parken ligger i ett litet skogsområde 200 meter söder om Santa Ponsas hamn. I parken finns det flera olika höghöjdsbanor där man ska förflytta sig mellan plattform i olika träd med hjälp av t ex rep, plankor, broar och linbanor. Det finns totalt 123 plattform som är placerade mellan 1 och 10 meter upp i luften. Banan ”Piratas” är speciellt anpassad för barn mellan 4-11 år och 105-150 cm. Banan har en piratbåt och totalt 42 utmaningar på 1-7 meter höjd. Deras tuffaste bana heter ”Extremo” och kräver lite koordination och mod. Banan är utmanande och inkluderar bland annat en 100 meter lång linbana. Man har hela tiden säkerhetsutrustning på sig när man är uppe i träden. Äventyrsbanan passar för både familj och aktiva vuxna. Jungle Parc kan även hjälpa till att anordna födelsedagskalas eller gruppevent. Läs mer om parken på Jungle Parc’s hemsida!

Cykling i Tramuntana

Cykling i Tramuntana

Santa Ponsa passar utmärkt om man vill cykla eller vandra på semestern. Det finns gott vandrings- och cykelleder i regionen. Närheten till bergskedjan Tramuntana ger möjligheter till utmanade vandring eller cykling. Ett område i Tramuntanabergen som är bra att vandra i är Galatzó. Galatzó är en lantegendomen som ligger i närheten av byn Es Capdellà och erbjuder kuperad terräng. Vill man ha enklare vandring, så finns det även flera vandringsleder i Santa Ponsas närområde. Många av de populära cykelrutterna går upp i bergen, vilket kräver att man är i bra form. En av de mest utmanade rutterna är ca 120 km lång och går tur och retur till Soller med stigningar på totalt 1800 höjdmeter.

Många båtutflykter utgår från hamnen i Santa Ponsa. De vanligaste är att utflykterna går längs Mallorcas sydvästra kust. Man kan välja mellan korta utflykter på några timmar eller heldagsturer med lunch och dryck. Båtarna brukar lägga till vid någon vik eller utanför några klippor där man kan snorkla och bada från båten. Det finns ett brett utbud av båtar som anordnar utflykter i Santa Ponsas hamn. Man kan t ex välja mellan katamaraner, yachter och segelbåtar.

Santa Ponsa golf ligger endast 1 km öster om stranden. Golfbanan öppnade 1977 och håller väldigt hög nivå. Vid sex tillfällen på 90-talet har Europatouren hållit tävlingar här. Svenska prinsessan Birgitta är hedersmedlem och ambassadör på klubben och varje år hålls en tävling i hennes namn. Banan har breda fairways och medelstora greener. Det finns många vattenhinder och banan passar de flesta golfare. Läs mer om golfbanan på Santa Ponsa Golf’s hemsida.

Ett par km längre inåt landet ligger golfbanan Poniente Golf. Banan är en av de äldsta på Mallorca och ligger i ett område med sex sjöar. Det är en bana platt bana med breda fairways och stora greener. Greenerna är snabba, men annars är banan relativt lättspelad och passar medel- och höghandikappare.

I Santa Ponsa finns det även flera andra aktiviteter att välja på. Det finns t ex många tennisbanor att spela på, flera företag som erbjuder kurser i dykning och Santa Ponsa har även en egen ridskola där både nybörjare och erfarna kan rida.

Liknande Resmål

Illetas
Cala Mayor & Illetas
Exklusiva resmål med närhet till både sandstränder och Palma stad.
Familjevänligt75%
Stränder80%
Nattliv80%
Sevärdheter & Natur70%
Aktiviteter60%
Shopping80%
Palma
Palma stad
Internationell puls, trendiga matställen, shopping, kultur och närhet till sol och bad.
Familjevänligt75%
Stränder65%
Nattliv90%
Sevärdheter & Natur90%
Aktiviteter90%
Shopping100%
Magaluf
Magaluf & Palma Nova
Charterklassiker med mycket fest, flera vackra stränder och massor av aktiviteter.
Familjevänligt75%
Stränder85%
Nattliv100%
Sevärdheter & Natur50%
Aktiviteter100%
Shopping70%

Bokningsguider